Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν μείωση 3% στη ζωική παραγωγή μέσα σε δύο χρόνια, ο κ. Μόσχος προειδοποίησε πως αυτό σημαίνει κατάρρευση για την ελληνική κτηνοτροφία:«Αν σας φαίνεται λίγο, για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι κατάρρευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το ζωικό κεφάλαιο έχει αποδεκατιστεί»
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ ανέλυσε τις αιτίες της κρίσης, μιλώντας για έναν κλάδο που πέρασε μέσα από τις «συμπληγάδες» των ζωονόσων, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ενεργειακής κρίσης. «Η ζημιά της φετινής χρονιάς δεν έχει φανεί ακόμα πλήρως. Το 2026 η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη, ειδικά στην προβατοτροφία και την αγελαδοτροφία», προειδοποίησε.

«Χρειαζόμαστε σχέδιο – Όχι τζόγο»
Ο Δημήτρης Μόσχος άσκησε δριμεία κριτική στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένη πολιτική στήριξης:

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προγραμματισμός. Όλοι μπαίνουν σε μια καλλιέργεια επειδή πήγε καλά μια χρονιά. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι τζόγος».

Παρουσίασε δε μια τρίπτυχη πρόταση για την ανάταξη του κλάδου: Σχέδιο Χρηματοδότηση, ειδικά για κεφάλαιο κίνησης Εκπαίδευση και τεχνολογική ενίσχυση των παραγωγών «Στα χαρτιά όλα είναι καλά. Αλλά στα μαντριά έχουμε άλλους καιρούς», κατέληξε με νόημα.

Κάθετη παραγωγή και συνεργασίες για ανθεκτικότητα
Επικαλούμενος παραδείγματα από το εξωτερικό, όπως η Ισπανία, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ υπογράμμισε την ανάγκη για κάθετη παραγωγή – δηλαδή παραγωγή ζωοτροφών, εκτροφή και μεταποίηση από τον ίδιο κύκλο:

«Εκεί χτίζεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Και εκεί χρειάζονται συνέργειες – όχι μόνο μεταξύ παραγωγών, αλλά και με τις τράπεζες, την επιστήμη, την πολιτεία».

«Βαφτίζουν ελληνικό το εισαγόμενο κρέας»
Ο κ. Μόσχος κατήγγειλε, τέλος, παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά του μοσχαρίσιου κρέατος, σημειώνοντας ότι η πραγματική αυτάρκεια της Ελλάδας είναι μόλις 13%:

«Μας λένε ότι καλύπτουμε το 20% των αναγκών σε μοσχαρίσιο κρέας, αλλά αυτό είναι ψέμα. Το 7,5% είναι εισαγόμενα ζώα που σφάζονται εδώ. Είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι».

Το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., στο πλαίσιο του έργου ενημέρωσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με τίτλο «COOPinCAP» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.