Στις 21 Αυγούστου, μια ομάδα 20 δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ αναχώρησε από την Ελευσίνα για την Αστούριας της Ισπανίας, προκειμένου να συνδράμει στη μάχη με τις σφοδρές πυρκαγιές που απειλούσαν ολόκληρες κοινότητες. Για πέντε ημέρες οι Έλληνες πυροσβέστες βρέθηκαν στο πλευρό των Ισπανών συναδέλφων τους, δίνοντας κρίσιμη μάχη ώστε να σωθεί το χωριό Genestoso την ώρα που οι φλόγες πλησίαζαν τα πρώτα σπίτια.

Η συμβολή της ελληνικής αποστολής αναγνωρίστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες δασοκομάντος, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους ευρωβουλευτές. Η αναγνώριση αυτή αποτέλεσε στιγμή τιμής όχι μόνο για όσους επιχείρησαν στην Ισπανία, αλλά για όλους τους πυροσβέστες και τα στελέχη των ΕΜΟΔΕ που επιχειρούν σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.

Η αποστολή στην Αστούριας πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και δύσβατα βουνά. Οι Έλληνες και οι Ισπανοί πυροσβέστες έδρασαν από κοινού, στήνοντας γραμμές άμυνας γύρω από το χωριό και χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως οι αντιπυρικές ζώνες και η κατάκαυση, σε συνδυασμό με εναέρια και επίγεια μέσα.

Η εμπειρία ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και των κοινών ευρωπαϊκών εκπαιδεύσεων που δίνουν στα σώματα ασφαλείας μια «κοινή γλώσσα» στο πεδίο. Όπως τονίστηκε, οι πυρκαγιές γίνονται πλέον πιο έντονες και απρόβλεπτες λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ενίσχυση της ετοιμότητας.