Τις μέρες του καύσωνα, το air condition γίνεται σχεδόν απαραίτητο. Όμως, η βιασύνη για δροσιά μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που φθείρουν το σύστημα, αυξάνουν την κατανάλωση και φέρνουν ακριβές βλάβες.

Ένα από τα συχνότερα λάθη είναι η ρύθμιση του θερμοστάτη στην ελάχιστη θερμοκρασία. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το air condition ψύχει με σταθερό ρυθμό ανεξάρτητα από τη ρύθμιση. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να επιβαρύνουμε το σύστημα και να ανεβάσουμε τον λογαριασμό ρεύματος, χωρίς ουσιαστικό κέρδος στη δροσιά.

Άλλο κρίσιμο λάθος είναι η αμέλεια στον καθαρισμό των φίλτρων. Ένα φραγμένο φίλτρο μειώνει τη ροή του αέρα, καταπονεί το σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες βλάβες. Ειδικά τους θερινούς μήνες, συνιστάται έλεγχος κάθε δύο εβδομάδες, ιδιαίτερα αν υπάρχουν κατοικίδια ή αλλεργίες.

Εξίσου προβληματική είναι η πρακτική του να κλείνουμε δωμάτια ή αεραγωγούς για να συγκρατήσουμε τον κρύο αέρα. Αντί να αυξήσουμε την απόδοση, προκαλούμε ανισορροπία στο σύστημα και κινδυνεύουμε με διαρροές ή φθορές στους αεραγωγούς. Προτείνεται να διατηρούνται όλοι οι αεραγωγοί και οι εσωτερικές πόρτες ανοιχτές, ενώ η χρήση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη συμβάλλει σε πιο αποδοτική λειτουργία.

Ακόμη, δεν πρέπει να επιχειρούμε μόνοι μας σφραγίσματα με ακατάλληλα υλικά, όπως κοινές κολλητικές ταινίες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλειες αέρα. Ο σωστός τρόπος είναι η επιθεώρηση και η μόνωση από εξειδικευμένο τεχνικό.

Τέλος, πολλά σοβαρά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαμε δώσει σημασία σε έγκαιρα σημάδια όπως περίεργοι θόρυβοι, αστάθεια στη θερμοκρασία ή αυξημένοι λογαριασμοί. Ένας προληπτικός έλεγχος του συστήματος πριν την έναρξη του καλοκαιριού είναι η πιο συμφέρουσα επένδυση για άνεση και οικονομία.

Η σωστή χρήση του air condition δεν είναι μόνο θέμα δροσιάς. Είναι θέμα φροντίδας, πρόληψης και εξυπνάδας. Για να παραμείνει δροσερό το σπίτι και χαμηλός ο λογαριασμός, αποφεύγουμε τα πρόχειρα και επιλέγουμε το σωστό.