Ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Σπήλιος Γεωργιάδης, και ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων μιλούν στο Xalkidiki Politiki

Σε κατάσταση αβεβαιότητας έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή νέας μεθόδου ελέγχου των ζώων πριν από τη σφαγή, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας και άλλων ζωονόσων.

Ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, κ. Σπήλιος Γεωργιάδης, μιλώντας στο Xalkidiki Politiki, αναφέρεται στη νέα πρόταση του Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή της, με βάση τις παρούσες συνθήκες, είναι ανέφικτη».

«Η διαδικασία προβλέπει τη λήψη δειγμάτων σάλιου από ποσοστό των ζώων που πρόκειται να μετακινηθούν ή να οδηγηθούν σε σφαγή, με αποστολή στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Λάρισας και έκδοση αποτελεσμάτων εντός 48 ωρών. Πρόκειται για ένα μέτρο που προτάθηκε από ελληνικής πλευράς ως προληπτική τακτική, ωστόσο χωρίς την απαραίτητη υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη», υπογραμμίζει.

«Μιλάμε για υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ανυπαρξία τοπικών εργαστηρίων, ελλείψεις στα μέσα μεταφοράς και περιορισμό της λήψης δειγμάτων μόνο από εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τέτοιες απαιτήσεις μέσα σε 48 ώρες», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Την απόγνωση των παραγωγών μεταφέρει ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση ως «ασφυκτική και αδιέξοδη».

«Ένα ζώο από τη Συκιά, για παράδειγμα, πρέπει να δώσει σάλιο, να σταλεί δείγμα στη Λάρισα, να βγουν τα αποτελέσματα και μετά να σφαγεί, όλα αυτά μέσα σε δύο ημέρες. Είναι πρακτικά αδύνατο», σημειώνει. Παράλληλα, κάνει λόγο για πλήρη παράλυση της παραγωγικής αλυσίδας και τεράστια οικονομική ζημία.

«Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ούτε τις σφαγές, ούτε τις παραδόσεις, ούτε τα έξοδά μας. Δεν υπάρχει καμία λογική συνέχεια στην αγορά. Και το χειρότερο: δεν υπάρχει κανένας διάλογος με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις», τονίζει με ένταση.

Ο ίδιος εκφράζει και προβληματισμό για την αδυναμία τήρησης των μέτρων από πολλούς εκτροφείς. «Ειδικά στην αιγοπροβατοτροφία, οι συνθήκες είναι δύσκολες. Πολλοί δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ούτε επαρκή εκπαίδευση για τα μέτρα βιοασφάλειας. Κι όμως, αντί να μας βοηθήσουν, μας πιέζουν κι άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά τις δυσκολίες, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χαλκιδικής έχει προτείνει ρεαλιστικές εναλλακτικές, όπως η συνέχιση των σφαγών με ενισχυμένα μέτρα, παρουσία κρατικού κτηνιάτρου, κλινική εξέταση και καταγραφή των μετακινήσεων, σε συνεργασία με τις τοπικές δομές. Όπως δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης, η περιοχή μετρά ήδη έναν μήνα χωρίς νέο κρούσμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα προληπτικά μέτρα έχουν αποτέλεσμα.

«Αντί να σταματήσουμε τη σφαγή, προτείναμε να συνεχίσουμε με ευθύνη των υπηρεσιών και ενισχυμένους ελέγχους. Δεν εισακουστήκαμε. Πρέπει να ειπωθεί καθαρά: με αυτές τις συνθήκες, ο αγροτικός τομέας στραγγαλίζεται και δεν βοηθιέται», καταλήγει.

Η εφαρμογή του μέτρου σε όλη τη χώρα, χωρίς την πρόβλεψη τοπικών εργαστηρίων, επαρκούς προσωπικού και εύλογων χρονικών περιθωρίων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητά του. Και, όπως συχνά συμβαίνει, το κόστος της αστοχίας μετακυλίεται στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας: τον κτηνοτρόφο.