Υπό τον φόβο των επικείμενων ελέγχων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκετοί «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Real FM, ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που ακυρώνουν τις συμβάσεις τους με πιστοποιητικούς οργανισμούς ή αποσύρουν αιτήσεις τους.

Ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε αυτό το φαινόμενο ως «πρώτο κύμα αποχωρήσεων», το οποίο αποδίδεται στον φόβο ελέγχων και ενδεχόμενων κυρώσεων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανακτηθούν οι παράνομα καταβληθείσες ενισχύσεις μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας. Όπως είπε, η διαδικασία ανάκτησης πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, ενώ δεν απέκλεισε ποινικές ευθύνες για όσους εμπλέκονται.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα περικοπής ευρωπαϊκών πόρων, διαβεβαίωσε πως η ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του action plan και η ένταξή του στην ΑΑΔΕ, θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα. Μάλιστα, σημείωσε πως, μέσω των ελέγχων και της ανακατανομής των ενισχύσεων, οι πραγματικοί παραγωγοί θα ωφεληθούν περισσότερο.

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση, ο Υπουργός χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης «υποκριτικές» και υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου της Κομισιόν αφορά την περίοδο 2016–2019 και αγγίζει τα 103 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας αντίστοιχα πρόστιμα άλλων χωρών όπως η Ιταλία.

Τόνισε επίσης ότι οι υποθέσεις απάτης που διερευνώνται σήμερα βασίζονται σε αποφάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «όποιος πέφτει από τα σύννεφα, υποκρίνεται».

Διαχωρίζοντας την υπόθεση του προστίμου από τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, διευκρίνισε πως το πρόστιμο αφορά ελλιπείς ελέγχους και προβλήματα στους βοσκοτοπικούς χάρτες, και όχι άμεσα την απάτη. Όπως ανέφερε, το πρόστιμο θα προσβληθεί και, εφόσον παραμείνει, θα αποπληρωθεί μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές ενισχύσεις και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι στόχος του είναι η πλήρης εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αποκατάσταση της διαφάνειας και η ενίσχυση των ελέγχων, με τη συνδρομή 100 νέων επιστημόνων που προσλήφθηκαν μέσω ΔΥΠΑ. Τέλος, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ανακτήθηκαν 53 εκατ. ευρώ από λάθος πληρωμές του 2022 σε 196.000 παραγωγούς και χαρακτήρισε τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ως «μεγάλη μεταρρύθμιση».