Ένα από τα πιο έντονα και πρόωρα κύματα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών πλήττει ήδη την Ευρώπη, αναστατώνοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και φέρνοντας στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το Reuters, από τις ακτές της Ιβηρικής μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι θερμοκρασίες σπάνε διαρκώς ιστορικά ρεκόρ, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιστρατεύουν επείγοντα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Γαλλία: Σχολεία κλείνουν, ο Πύργος του Άιφελ “κατεβάζει ρολά”

Η κατάσταση στη Γαλλία είναι ενδεικτική της σοβαρότητας του φαινομένου. Περισσότερα από 1.350 σχολεία έκλεισαν μερικώς ή εντελώς λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, αριθμός υπερπενταπλάσιος από την προηγούμενη ημέρα.

Η Meteo France προειδοποιεί για θερμοκρασίες έως και 41°C, ενώ 16 περιφέρειες έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε το ανώτερο επίπεδό του για δύο ημέρες, ενώ στους τουρίστες συνιστάται αυστηρά η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής.

Ιταλία: Θάνατοι και απαγόρευση υπαίθριας εργασίας

Στην Ιταλία, οι πόλεις της Ρώμης, του Μιλάνου και 15 ακόμη βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Τραγικό θύμα του καύσωνα, ένας 47χρονος εργάτης που κατέρρευσε σε εργοτάξιο κοντά στην Μπολόνια, με τα συνδικάτα να ζητούν άμεση απαγόρευση της υπαίθριας εργασίας.

Ανάλογη ήταν η περίπτωση μιας 53χρονης γυναίκας στη Σικελία, η οποία κατέρρευσε από τη ζέστη και άφησε την τελευταία της πνοή στους δρόμους της Μπαγερίας.

Ισπανία: Θερμοκρασίες-ρεκόρ και θερμή θάλασσα

Στην Ισπανία, ο Ιούνιος του 2025 αναδείχθηκε ως ο θερμότερος στην ιστορία της χώρας, με μέση θερμοκρασία 23,6°C. Στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων η θερμοκρασία του νερού άγγιξε τους 30°C, δηλαδή έως και 6 βαθμούς πάνω από το κανονικό.

Θάνατοι που πιθανώς σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη διερευνώνται σε Βαρκελώνη και άλλες περιοχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός έχει στήσει ειδικά καταφύγια για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων.

Πορτογαλία: Θερμοκρασία 46,6°C – Νέο ρεκόρ Ιουνίου

Η Πορτογαλία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 46,6°C στην περιοχή Μόρα. Περίπου 37% των μετεωρολογικών σταθμών της χώρας κατέγραψαν τιμές άνω των 40°C, ενώ περιοχές όπως η Λισαβόνα τέθηκαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

“Καύσωνας εκτός εποχής” – Σημάδι της κλιματικής κρίσης

Αυτό που κάνει το φετινό φαινόμενο πιο ανησυχητικό, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, είναι το πρώιμο ξέσπασμα του καύσωνα. «Είναι μόλις 1η Ιουλίου και βλέπουμε θερμοκρασίες που κανονικά εμφανίζονταν τον Αύγουστο», αναφέρει η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Η υπερθέρμανση των υδάτων της Μεσογείου παγιδεύει τη θερμότητα πάνω από τις παράκτιες περιοχές, ενισχύοντας τον λεγόμενο θερμικό θόλο που σκεπάζει την ήπειρο.

Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη

Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας να είναι διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ακραία ζέστη προκαλεί έως και 480.000 θανάτους ετησίως – αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες ή σεισμοί.

Καθώς ο καύσωνας επηρεάζει την καρδιά της τουριστικής περιόδου, Ευρωπαίοι και τουρίστες αναπροσαρμόζουν τον ρυθμό ζωής τους:
«Ξυπνήσαμε νωρίς για να προλάβουμε τη δροσιά, το απόγευμα μένουμε μέσα», λέει μια τουρίστρια στο Παρίσι.
«Τη νιώθουμε πλέον την κλιματική αλλαγή, δεν είναι πια θεωρία», παραδέχεται ένας εργαζόμενος στο Λονδίνο.