Δύο εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν σε όλη τη χώρα εξαπατώντας πολίτες με τεχνάσματα δήθεν λογιστών εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, έπειτα από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα. Οι αρχές συνέλαβαν επτά άνδρες, μέλη των οργανώσεων, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί 13 ακόμη συνεργοί τους και 20 πρόσωπα που λειτουργούσαν ως «εικονικοί αποδέκτες» χρημάτων (γνωστοί ως money mules).

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αττική, Κορινθία και Καλαμάτα, με τη συνδρομή πολλών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Απάτες σε 120 περιπτώσεις – Χρήματα, αυτοκίνητα και κάμερες στη λεία

Οι δύο εγκληματικές ομάδες φέρονται να είχαν δράση τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2024, διαπράττοντας 120 απάτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη εξιχνιάσει 80 υποθέσεις που αποδίδονται στην πρώτη οργάνωση, η οποία δρούσε σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αττική, Θεσσαλονίκη και ακόμη 12 περιοχές, αποσπώντας συνολικά 464.870 ευρώ.

Στη δεύτερη εγκληματική ομάδα αποδίδονται 40 απάτες με λεία 164.000 ευρώ και δράση σε ακόμη περισσότερες περιοχές της επικράτειας.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν:

  • 7 οχήματα
  • 3.700 ευρώ σε μετρητά
  • δεκάδες τραπεζικές κάρτες, τηλέφωνα, SIM, τάμπλετ και laptops
  • κυνηγετική καραμπίνα
  • κάμερες ασφαλείας τοποθετημένες σε 4 κατοικίες δραστών

Στο στόχαστρο γιατροί και ηλικιωμένοι – Μεθόδευση δήθεν επιδοτήσεων και εικονικών πληρωμών

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση προσποιούνταν ότι είναι λογιστές και στόχευε κυρίως ιατρούς. Οι δράστες ζητούσαν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, αριθμούς καρτών και OTP κωδικούς, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και να μεταφέρουν τα χρήματα σε δικούς τους ή συνεργαζόμενους λογαριασμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ίδια τα θύματα χρησιμοποιούνταν εν αγνοία τους για μεταφορές χρημάτων σε άλλες υποθέσεις.

Η δεύτερη οργάνωση επικεντρωνόταν σε ηλικιωμένους, υποδυόμενη και πάλι λογιστές ή βοηθούς λογιστών. Με το πρόσχημα της επιστροφής επιδοτήσεων ή κρατικών παροχών, καθοδηγούσαν τα θύματα σε λανθασμένες κινήσεις ώστε να εκτελούνται μεταφορές χρημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν και τους κωδικούς από προπληρωμένες κάρτες ή χρησιμοποιούσαν τραπεζικά apps για να «φορτώσουν» ψηφιακές κάρτες.

Εναλλαγή τηλεφώνων και αλλοίωση φωνής για αποφυγή εντοπισμού

Κοινή τακτική και των δύο οργανώσεων ήταν η χρήση επιχειρησιακών τηλεφωνικών συνδέσεων, τις οποίες άλλαζαν κάθε 10-15 ημέρες. Μάλιστα, μέλη της δεύτερης οργάνωσης παραποιούσαν σκόπιμα τα ηχητικά χαρακτηριστικά της φωνής τους για να μην αναγνωρίζονται.

Συνεχίζονται οι έρευνες – Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά αν συνδέονται με άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης. Η υπόθεση αναδεικνύει την οργανωμένη διάσταση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών απατών που πλήττουν κυρίως ηλικιωμένους και επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ψηφιακές συναλλαγές και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με αγνώστους.