Αισθητά μειωμένες είναι φέτος οι τιμές στα αμνοερίφια τα οποία έχουν την τιμητική τους ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται έως και την τελευταία στιγμή, με πιθανότερο το σενάριο να ισορροπήσουν με τις περσινές.
Ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν τοποθετήσει αρνιά και κατσίκια στο «Καλάθι του Πάσχα» με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, κοντράροντας τα κρεοπωλεία της γειτονιάς που αδυνατούν να υποστηρίξουν αντίστοιχη τιμολόγηση. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει κόντρα της κυβέρνησης από τη μία πλευρά και κρεοπωλών και κτηνοτρόφων από την αντίθετη.
Πεσμένες οι τιμές φέτος
Παρά το αυξημένο κόστος σε καύσιμα και σιτηρά, το κόστος στα αμνοερίφια έχει σημειώσει μείωση της τάξεως του 10%-15% σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής κ. Δημήτριο Κόμνο το κόστος τιμής χονδρικής ανέρχεται μέχρι αυτή την ώρα στα 6,5 ευρώ το κιλό στα κατσίκια και στα αρνιά 7 ευρώ το κιλό. Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας κ. Άγγελος Τσιαρτσιαφλής κάνοντας λόγο για 6,70 και 7 ευρώ αντίστοιχα τη στιγμή που πέρυσι η τιμή ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα 8 ευρώ το κιλό. Το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσιαφλή η ακριβής εικόνα των τιμών αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επομένης, όταν έμποροι και κτηνοτρόφοι θα συμφωνήσουν στις τιμές.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής και αφορούν την εβδομάδα 05-11 Απριλίου 2023, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης πουλάει αρνί νωπό ελληνικό στα 10,45 ευρώ ανά κιλό και κατσίκι επίσης ελληνικό στα 10,9 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές του ΑΒ Βασιλόπουλου στα ίδια προϊόντα είναι 9,99 ευρώ και 10,99 ευρώ.
Η My Market διαθέτει το ελληνικό αρνί επίσης στα 9,99 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 10,89 ευρώ το κιλό, ενώ η Lidl δεν έχει «ανεβάσει» στο «καλάθι του νοικοκυριού» αρνιά και κατσίκια.
Παράλληλα, ο Μασούτης διαθέτει αρνί ελληνικό στα 9,78 ευρώ το κιλό και κατσίκι στα 9,98 ευρώ ανά κιλό. Ο Γαλαξίας σε όποια καταστήματα διαθέτουν κρεοπωλείο πουλάει αρνί και κατσίκι στα 9,90 ευρώ το κιλό, ενώ ο Κρητικός, επίσης στα καταστήματα που διαθέτουν κρεοπωλείο, έχει αρνί στα 9,95 ευρώ το κιλό και κατσίκι στα 10,95 ευρώ ανά κιλό.
Στα 10,85 ευρώ ανά κιλό πουλάει το αρνί η Market In, ενώ το κατσίκι στα 11,4 ευρώ ανά κιλό. Οι αντίστοιχες τιμές στην αλυσίδα Bazaar είναι 9,85 και 10,9 ευρώ.
Αυξάνονται οι πιέσεις στα κρεοπωλεία της γειτονιάς
Οι τιμές των σούπερ μάρκετ φαίνεται να δημιουργούν έντονο «πονοκέφαλο» στα συνοικιακά κρεοπωλεία, τα οποία χάρη του ανταγωνισμού αναγκάζονται να ρίξουν τα προϊόντα τους σχεδόν σε τιμές κόστους.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Κουκέρης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στα Νέα Μουδανιά, η τιμή λιανικής αυτή τη στιγμή στα κατσίκια ανέρχεται στα 13,4 ευρώ το κιλό ενώ στα 13 με 14 ευρώ ανέρχεται αντίστοιχα η τιμή στο αρνί.
Παρόμοια τιμή αναφέρει και ο κ. Ζαγορίτης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου και παραγωγός στον Πολύγυρο. Η τιμή που έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή την ώρα κυμαίνεται στα 12,5 ευρώ το κιλό τόσο για το αρνί όσο και για το κατσίκι.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη το μέτρο της ένταξης των αμνοεριφίων στο «Καλάθι του Πάσχα» αναμένεται να πλήξει κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές πολλοί εκ των οποίων θα προμηθευτούν αμφιβόλου ποιότητας κρέας από το σούπερ μάρκετ. «Εμείς δε θα έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα ουσιαστικά θα το έχει ο κόσμος ο οποίος θα πάρει αμφιβόλου ποιότητας κρέας από τις αλυσίδες. Εμείς θα σφάξουμε λιγότερα, θα πάρουμε λιγότερα και θα κρατήσουμε αυτές τις τιμές. Αυτοί που θέλουν να φάνε ασφαλές κρέας θα πάνε στο κρεοπωλείο», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Κραυγή αγωνίας για τις ελληνοποιήσεις
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη να εντάξει τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», καθώς εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων τόσο της Χαλκιδικής όσο και πανελλαδικά αντιδρούν, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην αγορά κρέατος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΣΕΚ, ΠΕΚ και Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιθανή «η παραπλάνηση των καταναλωτών οι οποίοι θα αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενων ή ελληνοποιημένων αμνοεριφίων» ενώ παράλληλα όπως επισημαίνουν «οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή αφού το κόστος παραγωγής ανά κιλό αμνοεριφίου σήμερα ξεπερνάει τα 9 ευρώ το κιλό».
Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, καλούν τον υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα τόσο των ιδίων όσο και των κρεοπωλών, διότι όπως επισημαίνουν σε αντίθετη περίπτωση «σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση ΚΑΡΤΕΛ στην αγορά κρέατος».
Κραυγή αγωνίας όμως για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων εκφράζουν και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής με τον κ. Κόμνο να τονίζει πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις που γίνονται προσμίξεις σε πολλά προϊόντα τα οποία βαφτίζονται στη συνέχεια ελληνικά, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα αμνοερίφια, καθώς όπως τονίζει «από τότε που μπήκαν τα σούπερ μάρκετ στην εμπορία του κρέατος η κτηνοτροφία καταστράφηκε».
«Σε όλα τα κράτη της ΕΕ γίνεται διακίνηση αγαθών. Δεν είπε κανείς να μην έρθει στη χώρα μας το ρουμανικό αρνί. Το θέμα είναι στον καταναλωτή πάει σαν ρουμανικό ή σαν ελληνικό; Εκεί είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Κάνουν σωστούς ελέγχους;», αναρωτιέται ο κ. Κόμνος τονίζοντας πως όλα αυτά γίνονται με την ανοχή του κράτους τη στιγμή που έχει πλέον αφαιρεθεί η σφραγίδα.
Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου