Το παραδοσιακό χωριό στη Χαλκιδική που φημίζεται για την μεγάλη παραγωγή ελάτων, για τα μανιτάρια του και άλλα τοπικά προϊόντα δεν είναι άλλο από τον Ταξιάρχη! Βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων, στην καρδιά του Χολομώντα και ανήκει στον δήμο Πολυγύρου.
Το XalkidikiPolitiki θέλοντας οι αναγνώστες του να γνωρίσουν καλύτερα το χωριό του Ταξιάρχη που αριθμεί γύρω στους 1000 κατοίκους και να μάθουν περισσότερα πράγματα γι’αυτό, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Ταξιάρχη Γιάννη Ξάκη, θέτοντας του μερικά ερωτήματα:
• Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.
Ο Ταξιάρχης είναι ένα καθαρά ντόπιο χωριό που είναι χτισμένο πάνω στο όρος του Χολομώντα, σε δασώδη περιοχή. Το όνομα του χωριού οφείλεται στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ο ναός του οποίου βρίσκεται σε αυτό. Το έτος ίδρυσης του χωριού δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε ακριβώς. Πάντως σύμφωνα με κάποια στοιχεία το χωριό παλαιότερα ονομαζόταν “Λούκοβη” και η περιοχή που είναι σήμερα χτισμένο το χωριό ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου και οι κάτοικοι ήταν εργάτες της. Λέγεται ότι οι κάτοικοι του Ταξιάρχη προέρχονταν από την Πιερία, από την περιοχή του Ολύμπου, όπου υπήρχε χωριό με το όνομα “Λούκοβη” ή Λόκοβη. Το χωριό αυτό υπάρχει και σήμερα με την ονομασία Πέτρα.
• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;
Μια βόλτα στο χωριό σίγουρα θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη. Η πετρόκτιστη πλατεία, τα παραδοσιακά ξωκλήσια και τα παραδοσιακά σπίτια είναι όλα τους πανέμορφα και ξεχωριστά, καθώς αποτελούν δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη στο φράγμα του Αγίου Παντελεήμων, στο δάσος του Ταξιάρχη και στην κορυφογραμμή που είναι ιδανικά μέρη για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες κάθε εποχή του χρόνου. Τα σημεία με την πανοραμική θέα αναμφίβολα κόβουν την ανάσα. Επίσης “επιβάλλεται” μια βόλτα στο δασικό μουσείο της περιοχής, για να γνωρίσετε την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Μια στάση για ξεκούραση στην μεγάλη βρύση “Κάτω Πηγάδι” και φυσικά αξίζει να δείτε το κόσμημα του χωριού μας που δεν είναι άλλο από την εκκλησία μας. Στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που κάθε χρόνο, παραμονή και ανήμερα της εορτής του συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να την προσκυνήσουν. Στον περίβολο του ναού υπάρχει και το παρεκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε, όπως και το εκκλησιαστικό μουσείο που λειτουργεί εντός του ναού. Το “Χάνι”, ένα παλιό ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία αποτελεί και αυτό ένα ξεχωριστό κτίσμα και σίγουρα εγείρει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.
• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;
Στις 8 Νοεμβρίου πανηγυρίζει το χωριό μας, καθώς τιμάται η μνήμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στον Ταξιάρχη επίσης εορτάζουν ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Νικόλαος το Μάιο, ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Παντελεήμων τον Ιούλιο και τελούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις, με την τήρηση παραδοσιακών εθίμων. Τα τελευταία χρόνια, και ύστερα από μια μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθιερώθηκε ως θεσμός να πραγματοποιείται στον Ταξιάρχη, το άναμμα του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου όλης της χώρας. Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη γιορτή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια την παραμονή της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό μας που είναι κατεξοχήν το χωριό με την μεγαλύτερη παραγωγή ελάτων (χριστουγεννιάτικων δέντρων) σε όλη τη χώρα. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα γιορτή είναι αυτή του μανιταριού που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο με την παρουσία πλήθος κόσμου και φυσικά με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων που φτιάχνονται με τα τοπικά μας μανιτάρια!
• Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε ή θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;
Όπως γνωρίζετε το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων εδώ ασχολείται με την καλλιέργεια και την παραγωγή των ελάτων. Σχετικά με την καθημερινότητα παρατηρώ ότι από τον ερχομό της πανδημίας και ύστερα η ζωή έχει αλλάξει κατά κάποιον τρόπο. Ο κόσμος είναι “σφιγμένος” και η κίνηση στο χωριό τις καθημερινές δεν είναι όπως παλιά. Παρολ’αυτά υπάρχει αρκετή επισκεψιμότητα και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέρος μας είναι η εύρεση εργασίας για τα νέα παιδιά. Παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες ενέργειες για να φτιαχτούν λίγο έξω από τον Ταξιάρχη εργατικές κατοικίες, αλλά δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες από το χωριό μας να αναγκαστούν να φύγουν. Αυτό φαίνεται και από το σχολείο που ολοένα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών, μιας και οι γονείς τους αποζητούν καλύτερες συνθήκες επιβίωσης. Τέλος σημαντικό είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχει εγκαταστάσεις στο χωριό μας να βοηθήσει τους ντόπιους κατοίκους εδώ στον Ταξιάρχη με θέσεις εργασίες για να μην αναγκάζονται τα νέα παιδιά να καταφεύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.