εικόνα αρχείου

Στον κόμβο Μεσημερίου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης δεκάδες αγρότες από τη Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη, παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους, διαμαρτυρόμενοι για την υπόθεση των βοσκοτόπων και την απώλεια αγροτικών επιδοτήσεων. Η παρουσία τους ήταν δυναμική, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση να κινηθούν προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την Πολιτεία.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: «Να βρεθούν τα ΑΦΜ όσων έκλεψαν τα δικά μας λεφτά και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Να επιστραφούν τα χρήματα στους πραγματικούς δικαιούχους».

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αδιαφανείς διαδικασίες που σχετίζονται με την κατανομή των βοσκοτόπων και τις ενισχύσεις, σημειώνοντας πως οι εκτάσεις που μπήκαν στο σύστημα ήταν κατά πλειοψηφία κρατικές: «Το πρόσφατο συμβάν με την κακοδιαχείριση των βοσκοτόπων, που η πλειοψηφία τους –αν όχι όλοι– ήταν κρατικές εκτάσεις, αποτελεί παράδειγμα της προχειρότητας του κρατικού μηχανισμού και της έλλειψης σοβαρής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοπονία», λένε.

Αφήνουν αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η λεγόμενη «τεχνική λύση» για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, κατηγορώντας τους αρμόδιους ότι αγνόησαν πλήρως τους ίδιους τους αγρότες υποστηρίζοντας ότι «η περιβόητη τεχνική λύση που αποφασίστηκε και οδήγησε στα σημερινά σκάνδαλα με τους βοσκότοπους έγινε ερήμην των αγροτών».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων μέσω νέων φορέων όπως η ΑΑΔΕ ή ακόμα και εξωτερικών σχημάτων. «Πειράματα για τη διαχείριση των ενισχύσεων της ΕΕ με προτεινόμενους εθνικούς φορείς όπως η ΑΑΔΕ ή ακόμα και εκτός χώρας όπως ο αντίστοιχος ΟΠΕΚΕΠΕ της Βουλγαρίας δεν οδηγούν πουθενά. Αντιθέτως, διακινδυνεύουν τη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα της χώρας», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Κατηγορούν ευθέως την πολιτεία πως τα παραπάνω εξυπηρετούν συγκάλυψη και όχι διαφάνεια ενώ αναφέρουν ότι προχωρούν σε συλλογικές νομικές κινήσεις. Κλιμακώνοντας τη στάση τους, οι αγρότες απειλούν ακόμα και με αποχή από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2025: «Προτιμούμε να μην κάνουμε καθόλου δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής (ΟΣΔΕ) και να χαθούν 3 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά να χαρακτηριζόμαστε όλοι ανεξαιρέτως ως κλέφτες», επισημαίνουν.

Κλείνοντας, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους προειδοποιώντας:

«Δεν δεχόμαστε πειράματα με χρήματα που αναλογούν στη χώρα μας από την ΕΕ. Οι τακτικές αυτές αντί να οδηγούν σε ευημερία, δυσφημίζουν τη χώρα μας και όλους τους Έλληνες».

Η κατάσταση στον κόμβο Μεσημερίου, δείχνει ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα.