Μέσα από πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις επιχειρήθηκε να απαντηθούν θέματα που αφορούν την οπαδική βία, αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε για πρώτη φορά η ΕΠΣ Χαλκιδικής. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών σωματείων, Σταύρος Σαρηγιαννίδης, εξήγησε ότι τώρα – και πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα – ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για να λάβει χώρα μια τέτοια εκδήλωσης, ώστε να μεταφερθούν σε όλους τα συμπεράσματά της και να αλλάξουν στην πράξη κάποια πράγματα.
Φαινόμενα οπαδικής βίας σε ελεγχόμενη κλίμακα έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς και σε αγώνες της Χαλκιδικής. Αυτό παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΠΣΧ κ. Σαρηγιαννίδης μιλώντας στη ΜτΚ και αναφέρεται στις ομάδες Ιερισσού και Στρατωνίου, όπου για πολλά χρόνια επικρατούσε ένταση λόγω μεταλλείων. «Η μεταλλευτική δραστηριότητα είχε φέρει σε τόσο μεγάλη αντιπαλότητα τις δύο ομάδες που δεν έπαιζαν καν σε ένα από τα δύο γήπεδα, παρά μόνο σε ουδέτερο έδαφος. Το ζητήσαμε και το επιβάλλαμε να διεξάγονται οι αγώνες κανονικά όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΠΣΧ, εξηγώντας ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα άθλημα που δεν έχει πολιτικές ή άλλες παρόμοιες διαστάσεις», τονίζει.
Όπως τόνισε ο Ισαάκ Εδιάρογλου, αντιπρόεδρος της ΕΠΣΧ «η οπαδική βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Εμείς προσπαθήσαμε να έχουμε ως ομιλητές τους πλέον ειδικούς και πιστεύω ότι όσοι παραβρέθηκαν πήραν τα μηνύματα. Με λυπεί που δεν ήρθαν κάποιες ομάδες και οι πρόεδροί τους».
Από τους ομιλητές αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Χρυσόστομου Σταμούλη, καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του ΑΠΘ που αναφέρθηκε στη δολοφονία του Άλκη τονίζοντας ότι δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το γεγονός αυτό. Επίσης, μίλησε για πολλές μορφές βίας, όχι μόνο σωματική αλλά λεκτική και άλλων ειδών ακόμη και με ένα απλό βλέμμα όπως είπε. «Όσο μια κοινωνία πιέζεται και δημιουργείται απόσταση ανάμεσα στην ελίτ και στα άλλα στρώματα, τόσο ενισχύεται η ανάγκη των περιθωριοποιημένων ατόμων να συγκροτήσουν δική τους ομάδα. Όσο υποχωρεί η δυνατότητα της πολιτείας, του δήμου, της εκκλησίας να ενώσουν τους ανθρώπους, έρχονται άλλες ομάδες για να τους δώσουν έναν νόημα, έναν κοινό στόχο», είπε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο π. Γεώργιος Οικονόμου, διδάκτορας Θεολογίας είπε ότι το φαινόμενο της εσωτερικής βίας μπορεί να αντιμετωπιστεί εσωτερικά με δράσεις και πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ο επίσης εξέχων ομιλητής, Αθανάσιος Κολιοφούτης, διδάκτορας Θεολογίας επιχείρησε ένα διαχωρισμό των ρόλων όλων των παραγόντων στον ομαδικό αθλητισμό. «Δυστυχώς συχνά οι παράγοντες του αθλητικού γεγονότος δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και το αποτέλεσμα εκφράζεται με βία», άφησε να εννοηθεί.
Τέλος ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ μίλησε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας σε άλλες χώρες όπως στην Αγγλία, ή την Ινδία που παραμένει αρκετά πίσω στην νοοτροπία της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.
Πρωτοβουλίες ΕΠΣΧ προς όλες τις κατευθύνσεις
Η ΕΠΣΧ μέχρι σήμερα για να προλάβει και να μειώσει τα φαινόμενα οπαδικής βίας έχει προβεί στη λήψη μέτρων που για πολλά χρόνια δεν επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν στον χώρο του ποδοσφαίρου στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιαννίδη, τα πάντα ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και καταστάσεις πολλών ετών. Να εξηγήσουμε σε γονείς και παιδιά ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, και η νίκη δεν είναι το παν. Όταν όμως γίνεται η υπερβολή από την οικογένεια, το παιδί επιπλήττεται όταν δεν αποδίδει, τότε φυσικά γαλουχείται με άλλη αντίληψη», επισημαίνει ο πρόεδρος.
Στις δράσεις τις ΕΠΣΧ για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου στο νομό και την εξάλειψη της βίας, εντάσσεται η έλευση ψυχολόγων που μίλησαν ακόμη και με τους διαιτητές. «Οι αντιδράσεις των φιλάθλων μπορεί να πυροδοτηθούν από ένα σφύριγμα του διαιτητή. Ο ίδιος όμως είναι άνθρωπος και κάνει λάθη. Οι διαιτητές μαθαίνουν να σφυρίζουν και να χειρίζονται τις καταστάσεις όταν ξεφεύγουν από τον έλεγχο, αμερόληπτα και με ίσες αποστάσεις. Άλλωστε η εμπειρία του διαιτητή φαίνεται σε τέτοιες στιγμές», δηλώνει ο κ. Σαρηγιαννίδης.