Μια ομάδα 34 προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ. Ντέιβιντ Στάρκεϊ και ο Σερ Τζον Ρέντγουντ, κατηγορούν το Βρετανικό Μουσείο για μια «κρυφή» και «εντεινόμενη εκστρατεία» με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σε επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, οι υπογράφοντες, των οποίων η επιστολή αποκαλύφθηκε αποκλειστικά από το Sky News, δηλώνουν ότι «θα είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση». Προειδοποιούν μάλιστα ότι ορισμένοι επίτροποι του Μουσείου «ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους» και τους καλούν να σταματήσουν κάθε διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλιώς κινδυνεύουν με νομικές προσφυγές.

Η επιστολή καταγγέλλει αυτή τη «κρυφή διαπραγμάτευση» και την «επιταχυνόμενη εκστρατεία για την απομάκρυνση των Ελγινείων Μαρμάρων» από το Βρετανικό Μουσείο. Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι «διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν νομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των συμφερόντων του βρετανικού κοινού», συμπεριλαμβανομένης της «επιδίωξης ασφαλιστικών μέτρων για την παύση κάθε τρέχουσας ή μελλοντικής διαπραγμάτευσης έως ότου οι δικαιούχοι [το βρετανικό κοινό] ενημερωθούν πλήρως».

Την επιστολή οργάνωσε η δεξιά ομάδα εκστρατείας Great British PAC, με επικεφαλής την ακτιβίστρια των Συντηρητικών Κλερ Μπουλίβαντ και τον πρώην αναπληρωτή αντιπρόεδρο της Μεταρρύθμισης Μπεν Χάμπιμπ.

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου

Ο νόμος περί Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει τη νόμιμη παραχώρηση από το μουσείο πολύτιμων θησαυρών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, «είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου». Επίσης, διευκρινίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί αίτημα που σχετίζεται με τον δανεισμό των μαρμάρων του Έλγιν.

Τον Μάιο, ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ επανέλαβε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο», προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα ήταν αδύνατο να υπάρξει μόνιμος ή επ’ αόριστον δανεισμός».

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είχε δηλώσει σε podcast ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει «ακόμη αρκετή απόσταση». Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη Σύμπραξη για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».

The Parthenon Project και η χρηματοδότηση

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στο The Parthenon Project, μια ομάδα που εκστρατεύει για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η οποία περιλαμβάνει στο διοικητικό της συμβούλιο υποστηρικτές όπως ο Στίβεν Φράι και ο λόρδος Εντ Βέιζι, χαρακτηρίζοντάς την ως «αφειδώς χρηματοδοτούμενη από έναν ξένο βιομήχανο». Στην ιστοσελίδα της ομάδας άσκησης πίεσης αναφέρεται ο Έλληνας μεγιστάνας πλαστικών Γιάννης Λεφάς και η οικογένειά του ως επικεφαλής και βασικός χρηματοδότης της οργάνωσης, η οποία στοχεύει σε μια «win-win λύση» τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία.