Το φετινό καλοκαίρι φέρνει μαζί του όχι μόνο υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την επιστροφή των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους λουόμενους που αναζητούν δροσιά στις παραλίες. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας επιβεβαιώνει τις πρώτες εμφανίσεις τόσο της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) όσο και της γαλάζιας (Rhizostoma pulmo), σημειώνοντας ότι τα δύο είδη έχουν ήδη εντοπιστεί σε αρκετές παράκτιες περιοχές της χώρας.
Μωβ μέδουσα: Σε έξαρση η παρουσία της στο Αιγαίο
Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca), ένα είδος με έντονο τσίμπημα, εμφανίζεται με μικρή καμπάνα (έως 12 εκατοστά) που φέρει έντονες κηλίδες. Το χρώμα της ποικίλλει από πορτοκαλοκαφέ (όταν είναι νεαρή) έως ροζ ή πορφυρό μωβ (όταν είναι ενήλικη). Τα νημάτιά της περιμετρικά μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα, καθιστώντας την ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση επαφής. Η παρουσία της παρατηρείται σε έξαρση κυρίως στο Αιγαίο.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τις γαλάζιες μέδουσες
Η γαλάζια μέδουσα (Rhizostoma pulmo) κάνει την εμφάνισή της κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες, με μικρές τοπικές εξάρσεις που κορυφώνονται από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας:
- Είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες, με μεγάλη, σχεδόν ημισφαιρική καμπάνα.
- Φέρει μια χαρακτηριστική μωβ ιριδίζουσα γραμμή στην περιφέρειά της.
- Το σώμα της μπορεί να έχει χρώμα από γαλακτερό λευκό μέχρι έντονο μπλε.
- Σε αντίθεση με τη μωβ μέδουσα, δεν διαθέτει λεπτά νημάτια, αλλά παχιές, λοβωτές στοές.
- Το τσίμπημά της είναι συνήθως ήπιο.
- Οι εξάρσεις της στην Ελλάδα είναι περιορισμένες σε σχέση με γειτονικές χώρες και αποτελούν φυσικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Το Παρατηρητήριο τονίζει πως η εμφάνιση της γαλάζιας μέδουσας «δεν πρόκειται για εισβολή ούτε για απειλή. Αν τη δείτε στη θάλασσα ή στην ακτή, παρατηρήστε την με ενδιαφέρον και σε σεβασμό». Ωστόσο, εφιστά την προσοχή, καθώς η Rhizostoma pulmo εκκρίνει βλέννα. Εάν κολυμπήσετε κοντά της, συνιστάται να μην αγγίξετε το πρόσωπό σας, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ήπιο πρήξιμο.
Είναι σημαντικό οι λουόμενοι να είναι ενήμεροι για τα χαρακτηριστικά των δύο ειδών ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από τυχόν τσιμπήματα.