Νέο μοντέλο αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την Εθνική Στρατηγική 2025–2030, που αφορά την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.
Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι τα νέα αναμορφωτικά μέτρα που εφαρμόζονται πλέον για παραβατικούς ανηλίκους διαφέρουν ριζικά από όσα ίσχυαν έως τώρα. «Οι ποινές τους έχουν μετατραπεί σε αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στόχος των μέτρων αυτών είναι η επανένταξη των παραβατικών νέων στο κοινωνικό σύνολο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι ανήλικοι ηλικίας 12 έως 18 ετών που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα μικρής βαρύτητας –όχι κακουργήματα– δεν θα οδηγούνται πλέον σε σωφρονιστικά καταστήματα. Αντίθετα, θα εντάσσονται σε ήπια προγράμματα αθλητισμού σε αναγνωρισμένα ερασιτεχνικά πολυαθλητικά σωματεία ή θα προσφέρουν κοινωφελή εργασία, με σκοπό την αποκατάσταση της σχέσης τους με την κοινωνία.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα τρία βασικά «όπλα» για την επανένταξη των παραβατικών ανηλίκων είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η κοινωφελής εργασία. «Οι παραβατικοί νέοι θα μετατρέπουν πλέον τον θυμό τους και την αγανάκτησή τους σε θετικά μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι μόνο σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα ήπια μέτρα θα προβλέπεται εγκλεισμός σε φυλακές.
Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης σε νέα νομικά εργαλεία για την προστασία των ανηλίκων, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όταν οι δράστες είναι οι ίδιοι οι γονείς. Επισήμανε ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι γονείς που παραμελούν τα παιδιά τους και αυτή η παραμέληση οδηγεί σε παραβατικότητα, θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές.
Παράλληλα, επεκτείνεται η λειτουργία των «Σπιτιών του Παιδιού», τα οποία ήδη λειτουργούν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Νέες δομές πρόκειται να ιδρυθούν άμεσα σε Ηράκλειο και Πάτρα, ενώ ακολουθούν 19 ακόμη περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Εκεί θα διενεργούνται όλες οι ανακριτικές πράξεις που αφορούν ανηλίκους, σε φιλικό περιβάλλον και με παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα νομοθετική πρόβλεψη για το αδίκημα της στρατολόγησης ανηλίκων. «Όταν οι πράξεις πρόκλησης ή προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος έχουν ως αποδέκτη ανήλικο, τιμωρούνται αυστηρά, ανεξαρτήτως παροχής ή υπόσχεσης αμοιβής», τόνισε ο υπουργός, παραπέμποντας στη σχετική διάταξη του άρθρου 186 παρ. 4 του νέου Ποινικού Κώδικα.
Τέλος, ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα επελέγη από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μία από τις τρεις που θα παρουσιάσουν τη νέα Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. «Η ελληνική πρόταση βασίζεται και σε στοιχεία της αρχαίας γραμματείας, ενώ έχει ενσωματώσει εμπειρίες και παραδείγματα από την πράξη, με τη συμβολή και της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε.