Στοιχεία που παραπέμπουν σε αδικαιολόγητο πλουτισμό εντόπισε η Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Τα ευρήματα προέκυψαν από τον ενδελεχή έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και έχουν ήδη προκαλέσει την παρέμβαση των αρμόδιων εισαγγελικών και ελεγκτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις που ερευνήθηκαν αφορούν:

  • Καθηγήτρια πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία φέρεται να ιδιοποιήθηκε το ποσό των 100.000 ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, του οποίου είχε τη διαχειριστική ευθύνη.

  • Αντιδήμαρχο σε δήμο της Δωδεκανήσου, ο οποίος, σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής, αποκόμισε αδικαιολόγητα ποσό που προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ, από υποθέσεις σχετιζόμενες με δημοτικά έργα κατασκευών και επισκευών.

  • Μέλη της διοίκησης του ΚΤΕΛ Πελοποννήσου (τρία έως τέσσερα άτομα), τα οποία φέρονται να ωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ, προερχόμενο από οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις προς την εταιρεία.

Κανείς από τους εμπλεκομένους δεν κατάφερε να δικαιολογήσει επαρκώς τα ποσά που δηλώθηκαν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Ως εκ τούτου, η Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους εμπλεκόμενους.

Τα πορίσματα έχουν ήδη διαβιβαστεί στις κατά τόπον αρμόδιες Εισαγγελίες για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, ενώ αντίγραφα έχουν σταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος είναι η εκκίνηση διαδικασιών καταλογισμού, προκειμένου τα ποσά που εισπράχθηκαν παρανόμως να επιστραφούν στο Δημόσιο.