Καλλιθέα Χαλκιδικής: Στη σκιά των ομπρελών
Διαμάχη για την πρόσβαση στις παραλίες
Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
Η παραλία της Καλλιθέας στη Χαλκιδική βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά τη δημοσίευση βίντεο από πολίτες στο TikTok, το οποίο καταγράφει εικόνες που, όπως επισημαίνουν, προκαλούν ερωτήματα για τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης του αιγιαλού. Το βίντεο δείχνει παραλία πλήρως καλυμμένη από ξαπλώστρες, με ελάχιστο ή καθόλου ελεύθερο χώρο για τους λουόμενους που δεν επιθυμούν να πληρώσουν για να απολαύσουν τη θάλασσα.
Στο φόντο των εικόνων φουντώνει και πάλι η συζήτηση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Από τη μία, πολίτες και ομάδες πολιτών ζητούν πλήρη αποδέσμευση των ακτών από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, προτάσσοντας το Σύνταγμα που διασφαλίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των ακτών. Από την άλλη, επιχειρηματίες και υποστηρικτές ενός ελεγχόμενου πλαισίου τονίζουν την ανάγκη για τάξη, προϋποθέσεις και σεβασμό των κανονισμών που ισχύουν εδώ και χρόνια.
Τι ισχύει με βάση την Κτηματική Υπηρεσία
Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο αιγιαλός μπορεί να παραχωρείται σε επιχειρήσεις για εκμετάλλευση υπό αυστηρούς όρους. Απαιτείται σύμβαση παραχώρησης με την Κτηματική Υπηρεσία. Ορίζονται αποστάσεις ασφαλείας, όπως για παράδειγμα 100 μέτρα ανάμεσα σε παραχωρούμενους χώρους ξενοδοχείων ή beach bars. Δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την απόσταση σε περιπτώσεις όπου ενοικιάζονται μόνο καρέκλες και ομπρέλες χωρίς συνοδευτική καντίνα. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ζητούν και να τηρούν τις οδηγίες της Κτηματικής Υπηρεσίας. Όπως υπενθυμίζεται, οι επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν χώρο στον αιγιαλό χωρίς άδεια ή υπερβαίνουν τον παραχωρημένο χώρο παρανομούν και υπόκεινται σε πρόστιμα και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων.
Οι εικόνες από την Καλλιθέα δείχνουν υπέρβαση;
Το βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει έναν κατάμεστο αιγιαλό με ελάχιστα μέτρα ελεύθερου χώρου. Η απουσία ζωνών ελεύθερης πρόσβασης και η πλήρης κάλυψη με ξαπλώστρες θέτουν εύλογα ερωτήματα για την εφαρμογή των κανονισμών στην πράξη. Η πραγματικότητα που αποτυπώνεται δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Κάτι δεν έγινε σωστά. Είτε υπήρξε αυθαίρετη υπέρβαση παραχωρούμενης ζώνης, είτε η συμφωνία δεν προέβλεψε καμία υποχρέωση διατήρησης ελεύθερης πρόσβασης, κάτι που σύμφωνα με τις αρχές αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον.
Το ζητούμενο: Ισορροπία και σεβασμός
Καθώς η Χαλκιδική μπαίνει στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, η συζήτηση για τις παραλίες δεν αφορά μόνο τη νομιμότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής, τον σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον. Η ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό είναι συνταγματικό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να συνυπάρχει με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά όχι να υποχωρεί πλήρως μπροστά της.
Το ερώτημα πλέον περνά στις αρμόδιες αρχές. Ελέγχουν επαρκώς; Εφαρμόζονται οι κανονισμοί; Η Καλλιθέα ίσως είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που αναδεικνύουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Πριν τη δημοσίευση του άρθρου, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την επιχείρηση που φαίνεται στο επίμαχο βίντεο, όμως ο τηλεφωνικός αριθμός που βρέθηκε στο διαδίκτυο δεν ήταν ενεργός. Ωστόσο, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Κασσάνδρας, Βασίλη Τρέλλη, ο οποίος δήλωσε σε ερώτημα μας για τους ελέγχους:
«Αυτό βοηθάει τις υγιείς επιχειρήσεις. Δεν μπορείς εκεί που είχες 100 ξαπλώστρες να βγάζεις 200 ή 300. Το 100 να γίνει 120, 130, το καταλαβαίνω. Αλλά το 100 να γίνει 300, εκεί ξεφεύγουμε. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σωστά δεν έχουν πρόβλημα, αλλά όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αυτά αλλάζουν και αν δεν το καταλάβουμε, θα έχουμε προβλήματα. Μέχρι χθες κάποιοι γελούσαν, αλλά σήμερα ζητάνε όλοι χαρτιά και άδειες. Κάποιοι το κατάλαβαν αργά. Τώρα όλα πάνε με βάση την άδεια που έχει ο καθένας, δεν μπορείς να βάζεις τραπεζοκαθίσματα όπου θέλεις. Όλα πρέπει να γίνονται με βάση αυτό που προβλέπει ο νόμος».
Η κατάσταση στην Καλλιθέα δεν είναι μοναδική. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες παραλίες της Χαλκιδικής, με τις τοπικές κοινωνίες να απαιτούν πλέον περισσότερους ελέγχους και διαφάνεια. Το στοίχημα για την πολιτεία είναι να επιβάλει το αυτονόητο: πρόσβαση για όλους, εφαρμογή των νόμων και τήρηση των όρων των παραχωρήσεων.
*να επισημαίνουμε ότι δεν αφορά όλη την Καλλιθέα!