Η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον επαγγελματικό κόσμο διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για την αγορά εργασίας. Καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν εργαλεία και λύσεις AI, αυξάνεται η ζήτηση για εργαζομένους με δεξιότητες που είτε ενισχύονται είτε δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία.

Σύμφωνα με έρευνα της Experis (μέρος του ομίλου ManpowerGroup), οι πιο περιζήτητοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που διαθέτουν ικανότητες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής, να συνεργάζονται με την τεχνολογία και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις αξιοποίησής της.

Ποιοι τομείς επηρεάζονται περισσότερο;

Ο τομέας των Ανθρώπινων Πόρων (HR) συγκαταλέγεται στους πιο ώριμους στην υιοθέτηση της AI. Ήδη, το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων αξιοποιεί την AI για πρόσληψη, εκπαίδευση και ένταξη προσωπικού, έναντι 53% παγκοσμίως. Η Ασία εμφανίζεται ως η πιο προχωρημένη περιοχή σε αυτόν τον τομέα.

Αναντικατάστατες δεξιότητες

Παρά τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν δεξιότητες που οι εργοδότες θεωρούν πως δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν:

  • Στρατηγική σκέψη (33%)
  • Διαχείριση ομάδας (31%)
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες (30%)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, προστίθενται η ηθική κρίση (33%) και η εξυπηρέτηση πελατών (31%). Ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής, η ηθική κρίση θεωρείται κρίσιμη από το 44% των εργοδοτών, ενώ στις Επικοινωνίες ξεχωρίζουν οι επικοινωνιακές δεξιότητες (48%).

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κυρίως τα εξής εμπόδια στην ενσωμάτωση της AI:

  • Υψηλό κόστος επένδυσης (35%)
  • Ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων (34%)
  • Έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων (34%)

Αποδοχή της AI από τους υποψηφίους

Η αποδοχή της AI αυξάνεται και από την πλευρά των εργαζομένων. Το 85% των εργοδοτών θεωρεί θεμιτή τη χρήση εργαλείων AI από τους υποψηφίους σε κάποια στάδια της πρόσληψης. Συνηθέστερες χρήσεις είναι:

  • Αναζήτηση πληροφοριών για την επιχείρηση (36%)
  • Εύρεση θέσεων εργασίας (31%)
  • Προετοιμασία για συνέντευξη (29%)

Η σημασία της ανθεκτικότητας καριέρας

Το 87% των εργαζομένων δηλώνει αυτοπεποίθηση ως προς την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς, ενώ το 78% θεωρεί ότι έχει τα κατάλληλα εργαλεία.

Η εποχή της AI απαιτεί έναν ισορροπημένο συνδυασμό τεχνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, θεσμικής γνώσης και συνεχούς μάθησης. Η ενίσχυση δεξιοτήτων που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν, η εκπαίδευση στην AI και η πιλοτική εφαρμογή λύσεων είναι απαραίτητα βήματα για την επιτυχημένη προσαρμογή εργαζομένων και εργοδοτών στο μέλλον της εργασίας.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ