Ήταν 26 Δεκεμβρίου του 2004 όταν ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία έπληξε τον πλανήτη. Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με ισχύ 9,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Σουμάτρας και προκάλεσε ένα φονικό τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές 14 χωρών, αφήνοντας πίσω του πάνω από 230.000 νεκρούς. Μια τραγωδία ασύλληπτων διαστάσεων, αλλά και κάτι πολύ πιο βαθύ: ο πλανήτης Γη… δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Ο σεισμός έκανε κάτι το αδιανόητο: Άλλαξε τη διάρκεια της ημέρας

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Επιστήμονες της NASA, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) στην Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός, που μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης και άλλαξε – έστω και ανεπαίσθητα – τη διάρκεια της ημέρας!

Ο γεωφυσικός Ρίτσαρντ Γκρος αποκάλυψε πως η σεισμική δόνηση έκανε τη Γη να «λανθάνει» ελαφρώς από την κανονική της τροχιά, επιταχύνοντας την περιστροφή της. Το αποτέλεσμα; Η μέρα στον πλανήτη μας έγινε πιο σύντομη – έστω και κατά μερικά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της NASA έκανε λόγο για μείωση της ημέρας κατά 2,68 μικροδευτερόλεπτα. Μπορεί να ακούγεται αμελητέο, όμως η σημασία του φαινομένου είναι τεράστια: η φύση, μέσα από μία μόνο καταστροφή, κατάφερε να αλλάξει – έστω και ανεπαίσθητα – τον ίδιο τον «χρόνο» μας.

Η «Μαύρη Μέρα των Χριστουγέννων» του 2004 άφησε ανεξίτηλο σημάδι όχι μόνο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του πλανήτη. Ένα συγκλονιστικό reminder για το πόσο εύθραυστος μπορεί να είναι ο κόσμος που θεωρούμε δεδομένο.