2436256219

Η αυτοματοποίηση στις εγκαταστάσεις της Amazon πλησιάζει ένα καθοριστικό ορόσημο, καθώς η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου οι μηχανές θα ξεπεράσουν αριθμητικά τους ανθρώπους. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πλέον εγκαταστήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ρομπότ στις αποθήκες του, αριθμό ρεκόρ που πλησιάζει τον συνολικό αριθμό εργαζομένων στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Οι αποθήκες βουίζουν από την κίνηση μεταλλικών μπράτσων που αρπάζουν αντικείμενα από τα ράφια και τροχοφόρων ρομπότ που μεταφέρουν εμπορεύματα στις γραμμές συσκευασίας. Τα ρομπότ έχουν αναλάβει όλο και περισσότερες λειτουργίες όπως ταξινόμηση προϊόντων, βοήθεια στη συσκευασία και πλέον ακόμα και την επιλογή αντικειμένων χάρη στην ανάπτυξη ρομπότ με αίσθηση αφής, όπως το νέο μοντέλο Vulcan.

Η Amazon δηλώνει ότι σχεδόν το 75% των παγκόσμιων παραδόσεών της υποστηρίζονται πλέον με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων. Η αυτοματοποίηση αυξάνει την παραγωγικότητα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υψηλής εναλλαγής προσωπικού, ενός χρόνιου προβλήματος στα κέντρα διανομής της εταιρείας. Αν και για ορισμένους εργαζόμενους η ρομποτική υποβοήθηση σημαίνει αναβάθμιση του ρόλου τους, από χειρωνακτικές εργασίες στη διαχείριση των μηχανών, για άλλους σημαίνει και τον σταδιακό περιορισμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Neisha Cruz, που ξεκίνησε να εργάζεται σε αποθήκη της Amazon και σήμερα από ένα γραφείο στην Αριζόνα εποπτεύει τη λειτουργία ρομπότ σε εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Αμερική με μισθό υπερδιπλάσιο από εκείνον της αρχικής της θέσης. Την ίδια στιγμή, η Amazon επιβραδύνει τις προσλήψεις. Το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal, η εταιρεία απασχολούσε κατά μέσο όρο 670 εργαζομένους ανά εγκατάσταση, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Η παραγωγικότητα ωστόσο σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο. Από περίπου 175 πακέτα ανά εργαζόμενο το 2015, σήμερα η Amazon αποστέλλει σχεδόν 3.870 πακέτα ανά άτομο. Οι πιο σύγχρονες αποθήκες, κυρίως αυτές που υποστηρίζουν αυθημερόν παραδόσεις, λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό και επιτυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Την τεχνολογική αναβάθμιση ενισχύει και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποθεμάτων και της απόδοσης των ρομπότ.

Η μετάβαση αυτή ξεκίνησε το 2012, όταν η Amazon εξαγόρασε την Kiva Systems, αποκτώντας τα πρώτα ρομπότ που μπορούσαν να μεταφέρουν ολόκληρα ράφια. Από εκεί και πέρα, τα ρομπότ αναβαθμίστηκαν ώστε να εκτελούν πιο πολύπλοκες λειτουργίες όπως η συσκευασία, η ταξινόμηση, ακόμα και η φόρτωση φορτηγών. Στο υπερσύγχρονο κέντρο του Σρίβπορτ, έκτασης 280.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από 70 ρομποτικά μπράτσα ταξινομούν και οργανώνουν εκατομμύρια προϊόντα σε συνεργασία με ανθρώπους.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ρομπότ φέρνει τα προϊόντα στον εργαζόμενο, ο οποίος τα επιλέγει για την εκτέλεση της παραγγελίας. Άλλες φορές, οι εργαζόμενοι εποπτεύουν εξειδικευμένα ρομπότ που αναλαμβάνουν δύσκολες εργασίες όπως η συλλογή αντικειμένων από δυσπρόσιτα σημεία. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η ροή των προϊόντων είναι κατά 25% ταχύτερη σε σύγκριση με παλαιότερες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πάνω από 700.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί για θέσεις σχετικές με τη ρομποτική, ενώ δημιουργούνται νέες ειδικότητες όπως τεχνικοί συντήρησης ή προγραμματιστές ρομπότ. Η Amazon επενδύει και σε πιο φιλόδοξα σχέδια, όπως ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να αντιλαμβάνονται φωνητικές εντολές ή ακόμη και ανθρωποειδή που δοκιμάζονται πειραματικά για απλές εργασίες όπως η ανακύκλωση.

Η εταιρεία επιμένει ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τους ανθρώπους. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της Amazon Robotics, τα ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν και να διευκολύνουν τους εργαζόμενους, όχι να τους αντικαταστήσουν. Ωστόσο, οργανώσεις εργαζομένων εκφράζουν ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ιδίως σε εγκαταστάσεις με υψηλή συγκέντρωση προσωπικού, όπου ενδέχεται να δρομολογηθεί σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Amazon, ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, αποτελεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις στην εργασία και την αυτοματοποίηση. Το στοίχημα για το μέλλον είναι η τεχνολογία να βελτιώσει τις συνθήκες και όχι να τις υπονομεύσει, διαμορφώνοντας μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ