Το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι στιγμής φαίνεται να μην έχει αγγίξει τους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Οι καταναλωτές ωστόσο έχουν μειώσει πολύ, τις ποσότητες που προμηθεύονται, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί αγωνιούν για το τί μέλλει γενέσθαι.
Όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki, o Χρήστος Αλβανός, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών & Παραγωγών Λαϊκών Αγορών του νομού ‘ο Αριστοτέλης’, οι λαϊκές αγορές παραμένουν ο χώρος στον οποίο οι πολίτες μπορούν να βρουν τα καταναλωτικά είδη που τους ενδιαφέρουν χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά: «Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα στα οποία σημειώνονται αυξήσεις, εξαιτίας των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφονται στο κόστος παραγωγής τους (ρεύμα, καύσιμα) και των χιονοπτώσεων που έπληξαν την χώρα μας και συνοδεύτηκαν από παγετούς, αλλά οι πωλητές των αγορών, και ειδικά εδώ στην επαρχία διαθέτουν πάντα έντονο το συναίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των πολιτών».
Μπορεί όπως ο ίδιος λέει να είναι μαθημένοι στα δύσκολα, αλλά πλέον τίθεται σοβαρό θέμα για τους παραγωγούς οι οποίοι με την αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας καλούνται να δώσουν μάχη για να τα βγάλουν πέρα: «Οι παραγωγοί ετοιμάζονται να βάλουν την καλοκαιρινή σοδειά, όμως με την αύξηση του κόστους παραγωγής πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται εάν θα πρέπει να καλλιεργήσουν, εάν θα μειώσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν ή εάν πρέπει να τα παρατήσουν εντελώς μιας και τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλλουν θα βρίσκονται στα ύψη και κάτι τέτοιο όπως είναι λογικό δεν θα τους συμφέρει. Πολύ φοβάμαι πως εδώ στον νομό πολλά προϊόντα θα είναι εισαγόμενα, αμφιβόλου ποιότητας, εάν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα με τα κόστη παραγωγής τα οποία είναι εξωφρενικά».