Στις 5 Ιουλίου, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χιούτη με τίτλο «Αγωνιστές της Χαλκιδικής στην υπεράσπιση των Ψαρών το 1824», μία έκδοση του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιωτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο Αριστοτέλης». Η παρουσίαση του βιβλίου στα Ψαρά πραγματοποιήθηκε έναν περίπου μήνα μετά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, την Αδελφότητα Ψαριανών και τον Παγχαλκιδικιώτικο Σύλλογο Αθηνών «Ο Αριστοτέλης».

Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει με στοιχεία ότι στην ένδοξη υπεράσπιση των Ψαρών το 1824 υπήρξε μία μαζική συμμετοχή επαναστατών από τη Χαλκιδική και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, οι οποίοι μετά τα αποτυχημένα επαναστατικά κινήματα στη Χαλκιδική το 1821 και στον Όλυμπο και τη Νάουσα το 1822 συνέχισαν τον ένοπλο αγώνα στη νότια Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μελέτη αξιοποιεί για πρώτη φορά ανέκδοτα αρχεία αγωνιστών της μακεδονικής επικουρικής δύναμης που συμμετείχε στην υπεράσπιση του νησιού. Η χρηματοδότηση της έκδοσης στηρίχτηκε σε χορηγίες θεσμικών παραγόντων και ιδιωτών της Χαλκιδικής, καθώς και της Αδελφότητας Ψαριανών.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης, αφυπηρετήσας Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η κα Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και ο κ. Βασίλης Κάρτσιος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς» Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γιάννης Αικατερινάρης, αρχιτέκτονας και πρώην Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος πραγματοποίησε και μία σύντομη εισήγηση για δύο σημαντικές προσωπικότητες που συνδέουν τη Χαλκιδική με τα νησιά Χίος και Ψαρά, τον Γεώργιο Χρυσίδη (1799 – 1873) από τον Πολύγυρο και τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή (1880 – 1950) από τα Θυμιανά. Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κωνσταντίνος Χιούτης στην ομιλία του προσδιόρισε τα κεντρικά ερευνητικά ερωτήματα που τον απασχόλησαν στην ιστορική του μελέτη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης», ενώ ο ίδιος Σύλλογος έδωσε και κάποια αναμνηστικά δώρα στους συντελεστές της βιβλιοπαρουσίασης καθώς και στους θεσμικούς εκπροσώπους της Χαλκιδικής που παραβρέθηκαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και με τους χαιρετισμούς τους θεσμικοί παράγοντες των Ψαρών και της Χαλκιδικής καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων. Συγκεκριμένα τη βιβλιοπαρουσίαση χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών κα Ολυμπία Μανωλούδη, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ζωγράφου, η Βουλευτής Χαλκιδικής κα Κυριακή Μάλαμα, η Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Kωνσταντίνος Κανάρης» κα Μυρώπη Βασιλική, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ψαριανών κ. Ανδρέας Καραγιώργης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο Αριστοτέλης» κ. Γιώργος Σουλινάρης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σιατιστέων Αθηνών και Πειραιά κα Θάλεια Γράβα και η εκπρόσωπος της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος κα Φιλάνθη Κουλάκου. Χαιρετισμούς απέστειλαν στην εκδήλωση ο Βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Απόστολος Πάνας και ο Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κ. Μανόλης Χατζηνάκης. Στην οργάνωση της εκδήλωσης σημαντικό ρόλο είχαν εκ μέρους του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης» κ. Μαργαρίτα Κούτικα και η Αντιδήμαρχος κα Νταϊάνα Κατακουζηνού. Το παρών έδωσε στη βιβλιοπαρουσίαση και ο κ. Εμμανουήλ Αγαπούσης, πρώην Δήμαρχος Ψαρών.

Την επόμενη μέρα της βιβλιοπαρουσίασης, στις 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης» τρισάγιο στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη μπροστά από την προτομή του. Ακολούθησε την ίδια μέρα τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων στη μνήμη των Ψαριανών και των Μακεδόνων αγωνιστών που υπερασπίστηκαν το νησί των Ψαρών το 1824 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο Αριστοτέλης» μετά από σχετική πρόταση του Συλλόγου Σιατιστέων Αθηνών και Πειραιά. Στο Μνημείο Πεσόντων κατατέθηκαν στεφάνια από την κα Νταιάνα Κατακουζηνού, Αντιδήμαρχο του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών, από την Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ζωγράφου, από τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Σουλινάρη, από την Πρόεδρο του Συλλόγου Σιατιστέων Αθηνών και Πειραιώς κα Θάλεια Γράβα και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς» Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Κάρτσιο.

Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου κ. Δημήτρη Βουχούρη.