Αύξηση κατά 0,8 έτη κατέγραψε το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2023, φτάνοντας στα 81,4 έτη, μετά την πτώση που είχε καταγραφεί εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υπερέχουν σε μακροβιότητα, ζώντας κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Πού ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι

Την κορυφή κατέκτησε και φέτος η περιφέρεια Comunidad de Madrid στην Ισπανία, όπου το προσδόκιμο ζωής αγγίζει τα 86,1 έτη. Οι γυναίκες στη Μαδρίτη μάλιστα φτάνουν τα 87,7 έτη, ενώ και για τους άνδρες της ίδιας περιφέρειας η επίδοση είναι υψηλότατη, στα 82,4 έτη.

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσίασαν περιοχές της Βουλγαρίας, με το Severozapaden να καταγράφει μόλις 68,7 έτη για τους άνδρες και 76,4 έτη για τις γυναίκες.

Το φύλο κάνει τη διαφορά – Το μεγαλύτερο χάσμα στη Λετονία

Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. δείχνει ότι οι γυναίκες ζουν 83,3 έτη έναντι 77,9 των ανδρών. Το μεγαλύτερο χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ φύλων εντοπίζεται στη Λετονία, με διαφορά 10 ετών υπέρ των γυναικών. Το μικρότερο καταγράφηκε στη Μαγιότ της Γαλλίας, όπου η διαφορά ήταν μόλις 0,4 χρόνια.

Ελλάδα: Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Πρωταθλητές μακροζωίας τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Η Ελλάδα ακολουθεί τη θετική τάση, με το προσδόκιμο ζωής το 2023 να αγγίζει τα 81,8 έτη, δηλαδή 0,4 έτη πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.. Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι 12 ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι πιο μακροβιότεροι Έλληνες φαίνεται να ζουν:

  • Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (83,9 έτη),

  • Στην Ήπειρο (83,7 έτη),

  • Στο Νότιο Αιγαίο (82,7 έτη),

  • Και στην Κρήτη (82,4 έτη).

Η μόνη περιφέρεια κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ήταν η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με 80,7 έτη.

Παρά τη βελτίωση μετά την πανδημία, η ανισότητα μεταξύ περιφερειών και φύλων παραμένει. Η πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες –ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή φύλου– θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα, διατροφή και περιβάλλον που προάγει τη μακροζωία.