Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνική συνάντηση για την προώθηση της πιστοποίησης του μελιού Πευκοσουσούρα Χαλκιδικής ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το πρωί της Δευτέρας στον Πολύγυρο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην Αντιπεριφερειάρχη κα Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία και συντόνισε τις εργασίες, με τη συμμετοχή μελισσοκομικών συλλόγων, ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακών παραγόντων.
Η συνάντηση σηματοδότησε την έναρξη μιας συντονισμένης προσπάθειας για την επιστημονική και θεσμική κατοχύρωση ενός μοναδικού φυσικού προϊόντος που προκύπτει από τον συνδυασμό δύο φυτικών ειδών που αφθονούν στη χλωρίδα της Χαλκιδικής: του πεύκου (Pinus brutia) και της σουσούρας, γνωστής και ως φθινοπωρινή ερείκη (Erica manipuliflora).
Η Πευκοσουσούρα, όπως ονομάζεται το μέλι που προέρχεται από τη σύμμειξη μελιτωμάτων πεύκου και νέκταρος ερείκης, παράγεται κυρίως από τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου, με την ευνοϊκή συγκυρία της φθινοπωρινής ανθοφορίας της ερείκης. Πρόκειται για ένα μέλι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με ιδιαίτερη γεύση, σκούρο χρώμα και σημαντική βιολογική αξία τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τη μέλισσα.
Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής K. Ζωγράφου, μιλώντας στο Xalkidikipolitiki δήλωσε:
«Ξεκινάμε μια συντονισμένη προσπάθεια να δώσουμε υπεραξία σε ένα προϊόν που ενώνει το φυσικό μας περιβάλλον με την τοπική παραγωγή. Το μέλι αυτό αντικατοπτρίζει τη χλωρίδα της Χαλκιδικής και την ιστορία της μελισσοκομίας στον τόπο μας».
Η πορεία της διαδικασίας
Η πρώτη τεχνική συνάντηση περιλάμβανε παρουσίαση της διαδικασίας σύνταξης φακέλου ΠΟΠ, όπου μεταξύ άλλων θα οριστούν από κοινού με τους παραγωγούς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί το προϊόν. Για τον σκοπό αυτό, θα συγκεντρωθούν δείγματα από 20-30 μελισσοκόμους από όλη τη Χαλκιδική, με στόχο να καταγραφούν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού.
Το ΑΠΘ, μέσω των καθηγητών Ανδρέα Θρασυβούλου και Χρύσας Τανανάκη, ανέλαβε την επιστημονική υποστήριξη της διαδικασίας. Παράλληλα, στην επόμενη φάση προβλέπεται η διοργάνωση ανοιχτής ημερίδας, ώστε να συμμετάσχει ευρύτερα η μελισσοκομική κοινότητα στον σχεδιασμό των προδιαγραφών.
Χαρακτηριστικά του μελιού Πευκοσουσούρας:
-
Προέρχεται από δάση πεύκου (κυρίως τραχείας πεύκης) και φθινοπωρινής ερείκης (σουσούρας).
-
Έχει σκουρόχρωμο τόνο, ιδιαίτερη γεύση και πλούσιο σώμα.
-
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό για τις μέλισσες και παράγεται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.
-
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ένζυμα, ιδανικό για κατανάλωση το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν και δείγματα μελιού από παραγωγούς της περιοχής. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία μελισσοκόμου από τα Βραστά, του οποίου το μέλι έχει διακριθεί επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης στην Ιταλία.
Στη Χαλκιδική, η Πευκοσουσούρα είναι ένα από τα τελευταία σπάνια προϊόντα που έχουν δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΠΟΠ. Ήδη, η περιοχή διαθέτει ΠΟΠ για την πράσινη ελιά, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής και το αγουρέλαιο Μεταγγιτσίου.
Η Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, οι τοπικοί μελισσοκομικοί φορείς και η ακαδημαϊκή κοινότητα δείχνουν να συγκλίνουν σε έναν κοινό στόχο: την ανάδειξη και την προστασία ενός προϊόντος που συνδυάζει φυσικό πλούτο, παράδοση και ποιοτική υπεροχή.