Άρθρο του Νίκου Τσερκεζίδη, επιχειρηματία και Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΝΔ Χαλκιδικής

Κάθε τόπος που σέβεται τον εαυτό του αναγνωρίζει, προβάλλει και θωρακίζει τον πρωτογενή του πλούτο. Στη Χαλκιδική, η παράδοση της γης και της παραγωγής δεν είναι μια ρομαντική αναφορά στο παρελθόν — είναι η ζωντανή συνέχεια του σήμερα, με μοναδικά προϊόντα που έχουν δικαίωμα και προοπτική να ξεχωρίζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού (426/2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, με την οποία οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής κατοχυρώνονται ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, διαλόγου και συνεργασίας – ακόμη και με φορείς που είχαν εκφράσει ενστάσεις όπως το Βέλγιο και καναδικές εταιρίες.

Αυτό το επίτευγμα δεν πρέπει να είναι μεμονωμένο. Πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για την αναγνώριση κι άλλων μοναδικών προϊόντων της περιοχής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μέλι από πευκοσουσούρα – ένα εξαιρετικό προϊόν που γεννιέται από τη συνεργασία της φύσης και του μελισσοκόμου, με συνδυασμό μελιτωμάτων πεύκου (Pinus brutia) και νέκταρος φθινοπωρινής ερείκης (Erica manipuliflora).

Η προσπάθεια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και ειδικά της Αντιπεριφερειάρχη κας Κατερίνας Ζωγράφου για την επιστημονική και θεσμική κατοχύρωση του μελιού αυτού ως ΠΟΠ, αξίζει τη στήριξη όλων μας. Με τη συμβολή μελισσοκομικών συλλόγων, ερευνητών του ΑΠΘ και αρμόδιων φορέων, η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αναδείξει διεθνώς ένα προϊόν με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία.

Στο μητρώο των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων έχουν ήδη καταχωριστεί οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, το λάδι «Γαλανό» Μεταγγιτσίου, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής και η παραδοσιακή «μουντοβίνα» – ένα απόσταγμα μελιού με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την ορεινή Χαλκιδική.

Όλα αυτά δεν είναι απλώς τίτλοι. Είναι ασπίδα προστασίας για την τοπική οικονομία, ενίσχυση της εξωστρέφειας, και προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς μας. Και κυρίως, είναι απόδειξη ότι η Χαλκιδική δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός, αλλά γη που παράγει, γεύεται, θρέφει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή αγροδιατροφικό χάρτη.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη γνώση, στη συνεργασία και στην ανάδειξη αυτής της σπάνιας ταυτότητας. Γιατί κάθε προϊόν που φέρει την υπογραφή της Χαλκιδικής, δεν είναι απλώς τροφή.

Είναι πολιτισμός, μνήμη και μέλλον.