Για την φιλοξενία των επισκεπτών στα Πυργαδίκια, υπάρχει μια πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που εξασφαλίζουν άνετη και χαλαρωτική διαμονή.
Ο επισκέπτης τόσο μέσα στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να βρει ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που να ταιριάζουν στις απαιτήσεις του.
Τα Πυργαδίκια είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής στον Δήμο Αριστοτέλη. Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, με αρχιτεκτονική που φέρνει έντονα στη μνήμη εκείνη των ελληνικών νησιών.
Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε τουριστικά. Περιβάλλεται από παραλίες, όπως του Σαλονικιού, του Κάμπου και τις Γυαλικιές.
Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία, η αλιεία και με τουριστικές επιχειρήσεις.
Στον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο το χωριό οφείλει το δεύτερο όνομά του και είναι τυπικό ξωκλήσι των μέσων του 19ου αι. Είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια μιας μικρής παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας διακρίνονται τα θεμέλια γύρω από το σημερινό ναό. Πανηγύρι γίνεται και στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε εορτάζεται το Γενέσιο της Θεοτόκου.
Το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1922 από Έλληνες πρόσφυγες που προέρχονταν από την περιοχή του Μαρμαρά, κυρίως από το χωριό Αφθόνη, οι οποίοι μαζί τους έφεραν και την εικόνα της πολιούχου, Παρθένου Μαρίας της Καστρέλλας.
Είναι κτισμένο στη θέση αρχαίας πόλης, με το όνομα Πίλωρος. Η ονομασία του χωριού μάλλον προέρχεται από τον «αγρό της περί Γαρδικείας», που αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής Δοχειαρείου του Αγίου Όρους το 1057μχ.
Στα έγγραφα της βυζαντινής εποχής, ο οικισμός αναφέρεται με το σημερινό του όνομα.
Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί είναι ο πύργος που βρίσκεται στη μέση της κοιλάδας “Κάμπος” στα ΒΑ. του χωριού, και σε απόσταση περίπου 2 χιλ. Πιθανότατα πρόκειται για τον πύργο του Μετοχίου της Μ. Δοχειαρίου, που αναφέρεται σε έγγραφο της το 1409μχ.
Σήμερα σώζεται ερειπωμένος ο πύργος σε ύψος 8μ. περίπου και ένα μέρος του περιτειχίσματος.
Οι εγκαταστάσεις του Μετοχίου που σώζονται δυο κτίσματα του1885 και πολλά άλλα ερείπια, όλα οικοδομήματα νεότερα του 1821 βρίσκονται περίπου πεντακόσια μέτρα ανατολικά του “Κάμπου”, κοντά στη θάλασσα, και η επίσκεψή τους γίνεται από ένα χωματόδρομο μέτριας βατότητας.
Στις εγκαταστάσεις του μετοχιού στεγάστηκαν οι πρόσφυγες, ώσπου να κτιστούν τα σπίτια στο χωριό.
Την Παναγιά του Βράχου
Η Παναγιά του Βράχου είναι ένας απλός βράχος, που αγιογραφήθηκε με την εικόνα της Παναγίας και στίχους απ’ τον Ακάθιστο Ύμνο. Η θέα προς τον Σιγγιτικό κόλπο είναι απλά υπέροχη! Αριστερά είναι το Άγιο Όρος, και δεξιά η χερσόνησος της Σιθωνίας και ο Ίταμος.
Παραγωγή: “©wind-up team”