Περισσότερες από 1 στις 3 μεσαίες ή μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα το 35%, διαθέτουν απαρχαιωμένο επιχειρησιακό λογισμικό.
Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Epsilon Net στους αναλυτές, αντίστοιχη είναι η εικόνα στις μικρές προς μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες το 20% αξιοποιεί παλαιό λογισμικό και το 45% δεν χρησιμοποιεί καμία λύση μηχανογράφησης.
Αυτή είναι και η μεγάλη ευκαιρία που βλέπει η διοίκηση της Epsilon Net, αναμένοντας πως το κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της πανδημίας όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
“To παιχνίδι τώρα αρχίζει”, δήλωσε χαρακτηριστικά o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μίχος, εκτιμώντας πως οι ανάγκες που έχουν προκύψει, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις όπως το MyDATA της ΑΑΔΕ και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια αλλά και οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για την αγορά του επιχειρησιακού λογισμικού τα επόμενα χρόνια.
Η διοίκηση της εισηγμένης εκτίμησε ότι ο όμιλος μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και το μερίδιο αγοράς 75% που διαθέτει στην αγορά των λογιστικών γραφείων που υποστηρίζουν περισσότερες από 750.000 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Στόχος τα 75 εκατ. ευρώ έσοδα
Έχοντας υπερδιπλασιάσει τα έσοδα της το 2021 σε σχέση με το 2020, η Epsilon Net έχει θέσει τον πήχη των εσόδων για το 2022 στα 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή 25 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης με βάση και την τάση των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο, η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται, ενώ το περιθώριο EBITDA να κινηθεί σε επίπεδα άνω του 30% επί του κύκλου εργασιών.
Ο κ. Μίχος δήλωσε πως όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση αυτή των εσόδων θα προέλθει από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης αλλά και εξαγορών που είτε θα προσθέτουν μια νέα υπηρεσία ή πρόσβαση σε κάποιες καθετοποιημένες αγορές.
“Μετά από τις επενδύσεις που υλοποιήσαμε το 2020 και το 2021 θα συνεχίσουμε με συμπληρωματικές εξαγορές. Όλες οι επενδύσεις μας είναι κομμάτια ενός παζλ που έχει ως στόχο να μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις all in one”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
O διευθυντής ανάπτυξης της Epsilon Net, Φώτης Ρωμούδης ανέφερε πως οι επόμενες κινήσεις κυρίως σε Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό θα γίνουν πολύ προσεκτικά.
“Κοιτάζοντας μια πιθανή εξαγορά για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε την ομάδα πίσω από την εταιρεία, και την εμπειρία που αυτή διαθέτει”, σημείωσε ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή ανέφερε πως οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων πληροφορικής γίνονται πλέον με αυξημένους πολλαπλασιαστές.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ολοκληρώθηκε η από με την Space Hellas εξαγορά της Singular Logic και η ολοκλήρωση των εξαγορών των εταιριών Technolife, iQom και PCS. Τον περασμένο Ιανουάριο ολοκλήρωσε με επιτυχία την απόκτηση της CSA A.E. leader στο χώρο του λογισμικού για φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.
capital.gr