Απομονωμένη αναμένεται να βρεθεί σήμερα η κυβέρνηση στην Βουλή όταν θα ζητήσει την θετική ψήφο για την παραπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε δικαστικό συμβούλιο αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών. Απέναντί της αναμένεται να δημιουργηθεί εκ νέου «μέτωπο» των κομμάτων της αντιπολίτευσηςκαταγγέλοντας σχέδιο αθώωσης του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Θυμίζουμε πως η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής γίνεται προκειμένου να εγκρίνει – σε μυστική ψηφοφορία– το πόρισμα στο οποίο κατέληξε στις 17 Ιουλίου η προανακριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον Κώστα Καραμανλή. Αυτή στην οποία η «γαλάζια» πλειοψηφία της αποφάσισε την παραπομπή του σε Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει το πλημμέλημα της «παράβασης καθήκοντος».
Το αδίκημα
Οι κατηγορίες που – σύμφωνα με την πρόταση της Προανακριτικής– καλείται να εξετάσει το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αν ο πρώην υπουργός Μεταφορών φρόντισε «να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων». Επίσης αν μερίμνησε «για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου».
Πρόκειται για νομικού χαρακτήρα ερωτήματα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, όχι απλά απέχουν από τις ευθύνες που είχε ο Κωνσταντίνος Καρμανλής, αλλά είναι και εύκολο να «απαντηθούν» από την πλευρά του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις που αντιπαρέβαλλαν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ήταν η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών κακουργηματικού χαρακτήρα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με έμφαση στην παράβαση του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς. Εκτιμώντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών γνώριζε για την κατάσταση του σιδηροδρόμου δίχως να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή σοβαρού ατυχήματος ή δυστυχήματος.