Ο κόσμος του αθλητισμού θρηνεί τον χαμό του Φάουτζα Σινγκ, του 114χρονου Ινδού-Βρετανού μαραθωνοδρόμου, ο οποίος είχε γίνει παγκοσμίως σύμβολο θέλησης, θάρρους και αντοχής. Ο Σινγκ δεν έχασε τη ζωή του λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, αλλά έπειτα από ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φάουτζα Σινγκ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περνούσε έναν δρόμο στο χωριό Μπέας Πιντ, την γενέτειρά του στο Πουντζάμπ της Ινδίας. Παρά τις άμεσες προσπάθειες των ντόπιων να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, ο 114χρονος άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.

Μια ζωή γεμάτη ρεκόρ και αντοχή

Ο Φάουτζα Σινγκ, γεννημένος την 1η Απριλίου του 1911 όταν η Ινδία βρισκόταν ακόμη υπό βρετανική κυριαρχία, ξεκίνησε το τρέξιμο σε ηλικία 89 ετών. Μεταξύ του 2000 και του 2013, ολοκλήρωσε εννέα πλήρεις μαραθώνιους, καταρρίπτοντας αναρίθμητα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας δρομέων άνω των 100 ετών. Έγινε ο πρώτος αιωνόβιος που ολοκλήρωσε έναν πλήρη μαραθώνιο το 2011 στο Τορόντο, ένα επίτευγμα που ο Νταγκ Σμιθ, συμπρόεδρος του Ontario Masters Athletics, χαρακτήρισε ως το «πιο εκπληκτικό επίτευγμα που έχω δει ποτέ μου».

Ο Σινγκ, γνωστός και ως «ο τουρμπανοφόρος σίφουνας» λόγω της Σιχ καταγωγής του, ήταν λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και είχε εμφανιστεί σε διαφημιστική καμπάνια της Adidas. Σε συνέντευξή του στο BBC τον Ιούνιο, παραδεχόταν ότι συνέχιζε να περπατά τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα ημερησίως, τονίζοντας: «Ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει το σώμα του». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του για τους μαραθωνίους: «Τα πρώτα 32 χιλιόμετρα δεν είναι δύσκολα. Όσο για τα τελευταία δέκα; Τρέχω, μιλώντας στον Θεό».

Η προσωπική τραγωδία ως κινητήριος δύναμη

Η ζωή του Φάουτζα Σινγκ δεν ήταν χωρίς δυσκολίες. Σύμφωνα με παλιότερο αφιέρωμα του ESPN, ο ίδιος δεν περπάτησε μέχρι τα 5 του χρόνια, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Stick» λόγω των αδύναμων ποδιών του. Μεγάλωσε δουλεύοντας σε φάρμα και απέκτησε έξι παιδιά. Ωστόσο, βίωσε προσωπικές τραγωδίες, χάνοντας ένα παιδί στη γέννα, τη σύζυγό του το 1992, και έναν γιο του το 1994.

Όπως δήλωσε ο Χάρμαντερ Σινγκ, πρώην προπονητής του, «το τρέξιμο του έδωσε νέο νόημα στη ζωή, την έκανε να αξίζει». Μετά τον θάνατο της συζύγου του, μετακόμισε στο Λονδίνο για να ζήσει με έναν από τους γιους του, ξεκινώντας εκεί τον πρώτο του μαραθώνιο το 2000, τον οποίο ολοκλήρωσε σε 6 ώρες και 54 λεπτά. Έτρεξε επίσης μαραθώνιους σε Νέα Υόρκη και Τορόντο.

Η περίπτωση του Φάουτζα Σινγκ υπογράμμιζε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι αγώνων για τον προσδιορισμό της ακριβούς ηλικίας ηλικιωμένων δρομέων, ειδικά εκείνων που γεννήθηκαν σε περιοχές όπου τα πιστοποιητικά γέννησης δεν ήταν διαθέσιμα ή είχαν χαθεί σε ταραγμένες εποχές.