Το Γυμνάσιο Παλαιόχωρας κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 2025 πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα.

Αφορμή για την πραγματοποίησή της αποτέλεσε η απόφαση να συμμετάσχει το Γυμνάσιο Παλαιόχωρας με ομάδα 16 μαθητών/-τριών και 4 συνοδών εκπαιδευτικών στο “7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ΑΧΑΡΝΕΣ 2025”, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αχαρνών και το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών. Στο εν λόγω Φεστιβάλ οι μαθητές μας κατόπιν πολύμηνης προετοιμασίας και καθοδήγησης από τους εκπαιδευτικούς τους παρουσίασαν με απόλυτη επιτυχία – κατά γενική ομολογία – επί σκηνής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αχαρνών το πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο “´Όταν ο Ευριπίδης συνάντησε τον Αριστοφάνη”.Το δρώμενο εκτελέστηκε ύστερα από εισαγωγική αφήγηση και αποτελούσε μίξη μεταφρασμένων επικών (μονολογικών ή διαλογικών) και λυρικών τμημάτων από την ευριπίδεια τραγωδία “Ελένη” και την αριστοφάνεια κωμωδία “Αχαρνής”.  

Επιπλέον οι μαθητές είχαν τη μοναδική εμπειρία της ιδιαίτερης επίσκεψης και της λεπτομερέστατης ξενάγησης στο νεοκλασικό Μέγαρο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ένα πραγματικό “κόσμημα”, όπου – εκτός από την εξαιρετική εξωτερική και εσωτερική αρχιτεκτονική και γλυπτική του – θαυμάσαμε κυριολεκτικά τόσο την περίτεχνα και πλουσιότατα διακοσμημένη ζωγραφικά Αίθουσα της Ολομέλειας όσο και τη Βιβλιοθήκη με τους μοναδικούς πνευματικούς θησαυρούς και τα αξιολογότατα κειμήλια, πολλά από τα οποία προκαλούν ρίγη συγκίνησης στον επισκέπτη!

Από την εκδρομή στην πρωτεύουσα δε θα μπορούσε να λείπει η επίσκεψη και ξενάγηση στο Διονυσιακό Θέατρο, στο Ηρώδειο και στα ερείπια των κλιτύων του Βράχου, στον Βράχο της Ακρόπολης με τα κτήρια των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης, του Παρθενώνα, του Ερεχθείου, καθώς και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, η γνωριμία με το ιστορικό κτήριο και τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη καθώς και η περιήγησς στα λοιπά μνημεία και αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

Επιπλέον, κατά την κάθοδό προς Αθήναπραγματοποίηθηκε επίσκεψη τον ιστορικό χώρο της Μάχης των Θερμοπυλών πάνω στα στενά του Καλλίδρομου Όρους –όπου ο επισκέπτης αντικρίζει με δέος το διάσημο επιτύμβιο επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου -, το Μνημείο του Λεωνίδα και των πεσόντων Σπαρτιατών και Θεσπιέων και το Κέντρο Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας παρακολουθήσανε την τρισδιάστατη αναπαράσταση της Μάχης του 480 π.Χ.

​«Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε θερμότατες ευχαριστίες και βαθύτατη ευγνωμοσύνη στον Ακαδημαϊκό Ομότιμο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρο Παπαγγελή για την πολυτιμότατη ευγενική του συμβολή σε σχέση με την επίσκεψή μας στην Ακαδημία, στους διοργανωτές του Φεστιβάλ για την πρωτοβουλία και την επιστημοσύνη τους και για όλη τη στήριξη και τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξαν, τους κρατικούς φορείς ή ιδιώτες οι οποίοι προσέφεραν χορηγίες για την εκδρομή μας από το στάδιο της προετοιμασίας μέχρι την υλοποίησή της και συγκεκριμένα την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Χαλκιδικής κ. Ζωγράφου Αικατερίνη, η οποία χορήγησε τα μπλουζάκια και το πανό των μαθητών για την παράσταση καθώς και: τον Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Πάνα Απόστολο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιο Γρηγόριο και τους τοπικούς επιχειρηματίες κ. Τσερκεζίδη Νικόλαο και κ. Βογιατζή Γεώργιο, οι οποίοι προσέφεραν οικονομικές χορηγίες για την εκδρομή», αναφέρει η διεύθυνση του σχολείου.