Στη σύλληψη δύο ψυχιάτρων στο Δαφνί προχώρησε η ΕΛΑΣ.
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία καταδικάζει τη σύλληψη δύο ψυχιάτρων της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) κατά τη διάρκεια της εφημερίας, «επειδή η γνωμάτευσή τους σε εξέταση ακούσιας νοσηλείας ασθενή ήταν αρνητική για την εισαγωγή του».
Συλλήψεις ψυχιάτρων στο Δαφνί: Τι υποστηρίζει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και τι απαντά η ΕΛΑΣ
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, πέραν του απαράδεκτου της σύλληψης δύο γιατρών ενώ ασκούν τα καθήκοντά τους, εισαγάγει μια καινοφανή και παγκοσμίως πρωτοφανή διαδικασία όπου η απόφαση για την εισαγωγή ενός ψυχικά ασθενή δεν λαμβάνεται με βάση την ιατρική επιστήμη αλλά υπό την πίεση και την απειλή παραγόντων που ουδεμία σχέση έχουν με την Ιατρική».
Η ΕΨΕ απαιτεί τη διακοπή της διαδικασίας δίωξης των ψυχιάτρων. Ζητά επίσης, από την Πολιτεία (υπουργείο Υγείας, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και υπουργείο Δικαιοσύνης) και τους πολίτες να εμπιστεύονται την ιατρική κρίση και απόφαση των ψυχιάτρων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν με επιστημονικά κριτήρια για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας και θεραπείας ενός ψυχικά ασθενή.
Από την πλευρά της, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση. «H εικόνα που επιχειρείται να δοθεί περί αυθαίρετης και καταχρηστικής παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Αστυνομία, σε ανακοίνωση της σχετικά με δημοσιεύματα για τη σύλληψη δύο ψυχιάτρων της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής, που πραγματοποίησαν ψυχιατρική εκτίμηση ατόμου στο πλαίσιο εκτέλεσης προφορικής εισαγγελικής παραγγελίας.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και αναφέρονται σε σύλληψη δύο ψυχιάτρων, επισημαίνονται τα εξής:
Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτέλεσης προφορικής εισαγγελικής παραγγελίας για την ψυχιατρική εκτίμηση ατόμου, μετά από σχετικό αίτημα συγγενών του, οι οποίοι είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για επικίνδυνη συμπεριφορά του προς τον εαυτό του και τρίτους.
Κατά την αρχική εξέταση, οι ιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν την ανάγκη για νοσηλεία του ατόμου, πλην όμως επικαλέστηκαν έλλειψη διαθέσιμων κλινών και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να μεταφέρουν τον ασθενή στο Αστυνομικό Τμήμα έως ότου βρεθεί κλίνη.
Οι αστυνομικοί, ως όφειλαν, υπενθύμισαν το περιεχόμενο σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών. Στη συνέχεια, οι ιατροί παρείχαν βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία το άτομο δεν έχρηζε νοσηλείας, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε επιθυμία των οικείων του για μη νοσηλεία.
Ωστόσο, η δήλωση περί «επιθυμίας των οικείων για μη νοσηλεία» διαψεύστηκε ρητά από τους ίδιους τους συγγενείς, τόσο προφορικά όσο και με επίσημη κατάθεση, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη των δύο ψυχιάτρων.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ενώ αμέσως μετά την εκ νέου μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο, οι ιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εισαγγελική εντολή.
Συνεπώς, η εικόνα που επιχειρείται να δοθεί περί αυθαίρετης και καταχρηστικής παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί τον ρόλο της με πλήρη σεβασμό στην ιατρική επιστήμη, στους επαγγελματίες υγείας και στους κανόνες της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κάθε αρμόδιο Φορέα, πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής.»
lifo