Αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στο χωριό του Νέου Μαρμαρά, καθώς ο νεαρός θηλυκός λύκος που επιτέθηκε σε άνθρωπο (ανήλικο παιδί) τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεχίζει να εμφανίζεται από τότε έως και σήμερα, εντός και εκτός της οικιστικής ζώνης.
Αν και η ομάδα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και Φύση “Καλλιστώ”, παραμένει στο χωριό του Νέου Μαρμαρά 3 μήνες σχεδόν, και σε συνεργασία με σωματεία και φορείς παρακολουθούν καθημερινά και στενά το ζώο με θερμικό drown, κάμερες, τοποθέτηση παγίδων, αλλαγή βαρδιών, καταβάλλοντας από κοινού μια τεράστια προσπάθεια για τη παγίδευση του ζώου, ακόμη και με νυχτερινές περιπολίες, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Στο έργο της “Καλλιστώ” συμβάλουν καθοριστικά και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), αλλά και η Δασική Υπηρεσία , που βρίσκονται εκεί συχνά-πυκνά μέχρι το ζώο να καταφέρει να πιαστεί και να απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χωριό για κάποιο καταφύγιο.
Τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι αναφέρουν επανειλημμένα στο Xalkidiki Politiki ότι ένας λύκος κάνει εμφανίσεις κοντά σε σπίτια, στη παραλία, σε αγροτικούς δρόμους και σε κάδους απορριμμάτων. Το φαινόμενο συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία με τον φόβο ότι τι θα συμβεί «αν έρθουν αντιμέτωποι με τον εξοικειωμένο λύκο».
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, ο λύκος έχει θεαθεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αλλά και νωρίς το πρωί, περιπλανώμενος στις άκρες του χωριού, αλλά και στον δρόμο για παραλία όπου εκεί υπάρχουν αρκετά σπίτια.
Κάτοικοι περιγράφουν το ζώο ως «εξοικειωμένο και καθόλου φοβισμένο», γεγονός που ενισχύει την υποψία ότι ίσως αναζητά εύκολη τροφή λόγω έλλειψης θηραμάτων στο βουνό.
Τι δηλώνει στο Xalkidiki Politiki ο Γιώργος Ηλιόπουλος, συντονιστής της ομάδας Καλλιστώ στον Νέο Μαρμαρά
Ο κ. Ηλιόπουλος, ειδικός σε θέματα άγριας ζωής επισημαίνει ότι οι εμφανίσεις λύκων κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο. Η έλλειψη τροφής, τα απορρίμματα και η παρουσία αδέσποτων ζώων, οδηγούν τα άγρια ζώα να πλησιάζουν πιο συχνά κατοικημένες περιοχές.
«Εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα-μέρα. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες σε κατοίκους και επισκέπτες να αποφεύγουν τη νυχτερινή μετακίνηση σε απομονωμένα σημεία, να μην αφήνουν εκτεθειμένα σκουπίδια ή τρόφιμα, να διατηρούν τα ζώα τους ασφαλισμένα τις νύχτες. Παράλληλα, εκτός από την καταγραφή μέσω καμερών και την τοποθέτηση παγίδων σε διάφορα σημεία, περιπολούμε τις νύχτες, ώστε να αξιολογηθεί η συμπεριφορά και οι κινήσεις του λύκου», αναφέρει χαρακτηριστικά και γνωστοποιεί πως «υπάρχει άριστη συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Μονάδα της Κ. Μακεδονίας, ενώ σημαντικά υποστηρίζει και η Δασική Υπηρεσία, η Επιθεώρηση Δασών Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και το Δασαρχείο Πολυγύρου».
Δύο είναι οι λύκοι στη περιοχή του Νέου Μαρμαρά
Στο χωριό υπάρχει ένα ζευγάρι λύκων, ένας αρσενικός στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένα δορυφορικό κολάρο και ένας θηλυκός, ο οποίος ευθύνεται για την επίθεση το Σεπτέμβριο του 2025 στο ανήλικο παιδί.
«Υπάρχουν δύο λύκοι. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να πιάσουμε τον θηλυκό, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, η οποία λέει να πιαστεί το ζώο και να μεταφερθεί εκτός του Νέου Μαρμαρά. Το αρσενικό έχει συλληφθεί, όμως επειδή δεν ήταν το υπαίτιο για την επίθεση, του τοποθετήθηκε ένα δορυφορικό κολάρο, το οποίο μας βοηθάει να παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις των ζώων», γνωστοποιεί ο κ. Ηλιόπουλος.
Και συνεχίζει: «Όντως, ο θηλυκός λύκος εισέρχεται περιστασιακά -κατά τη διάρκεια της νύχτας- στο χωριό, σε αντίθεση με τον αρσενικό που δεν έχει προσεγγίσει καθόλου το χωριό. Έχουμε φθάσει αρκετά κοντά, όμως πρόκειται για ένα ζώο πολύ έξυπνο και αρκετά επιφυλακτικό, παρόλο που είναι εξοικειωμένο με την ανθρώπινη παρουσία και το χωριό. Αυτό σημαίνει ότι η παγίδευση του είναι πιο δύσκολη και οι προσπάθειες για να συλληφθεί είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εμείς συνεχίζουμε καθημερινά».
Ο ίδιος καταλήγει επισημαίνοντας ότι η εμφάνιση του έχει να κάνει με απορρίμματα και με τις αδέσποτες γάτες: «Η καλοκαιρινή περίοδος ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, υπήρχε προσέλκυση στα απορρίμματα, λόγω υπερτουρισμού. Οι γάτες είναι πολλές και ο λύκος έρχεται μέσα στο χωριό για να τις κυνηγήσει. Πάντως δεν υπάρχει αυξημένη παρουσία λύκων στο χωριό. Δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Εχει να κάνει ξεκάθαρα με τη παρουσία προσέλκυσης και φυσικά της εξοικείωσης».










