Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εάν ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής διέπραξε το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Η πρόταση αφορά διερεύνηση, με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε αμελλητί ο Εφέτης Ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης στη Βουλή, δηλαδή τις απολογίες και τα απολογητικά υπομνήματα των δύο διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της ανάκρισης για τα Τέμπη.

Ως εκ τούτου η ΝΔ προτείνει:

“Σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 Συντάγματος για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Αχιλλέως της πράξης της παράβασης καθήκοντος (κατά το διάστημα Σεπτέμβριο 2021 έως και Φεβρουάριο 2023) αναφορικά με την ενδεχόμενη παράλειψη του: να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με επαρκές προσωπικό”.

Τα 10 σημεία της πρότασης της ΝΔ

Πιο αναλυτικά, στην πρόταση της η ΝΔ υπογραμμίζει ότι με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε αμελλητί ο Εφέτης Ανακριτής στη Βουλή και το σύνολο της δικογραφίας προκύπτουν τα ακόλουθα 10 σημεία:

  1.  “Η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική και δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία εκ του νόμου είναι υπεύθυνη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
  2.  Ο ΟΣΕ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δηλαδή νομικό πρόσωπο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
  3.  Το κατηγορητήριο κατά των δύο Διευθυντών του Υπουργείου τούς αποδίδει μεταξύ άλλων παραλείψεων ότι δεν προέβησαν στην απαιτούμενες ενέργειες (π.χ. εισηγήσεις) προς τον Υπουργό για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων. Αντίστοιχη επισήμανση υπάρχει και στο κατηγορητήριο κατά της προέδρου της ΡΑΣ
  4.  Από τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαιτούμενες κατά τον Εφέτη Ανακριτή εισηγήσεις προς τον Υπουργό, είναι σαφές ότι αυτός δε μπορεί να έχει αντίστοιχη ποινική ευθύνη.
  5.  Επιβεβλημένη η γνήσια διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη.
  6. Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννούσε για τους υπουργούς ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε π.χ, οι Υπουργοί Υποδομών να είναι σε καθημερινή βάση ποινικά υπόλογοι για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Πύργος – Πάτρα, ΒΟΑΚ).
  7. Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και ειδικότερα των στοιχείων που διαβιβάστηκαν αμελλητί δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της ελεγχόμενης περιόδου προέβη σε πράξεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας ως απαιτεί το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, κατά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ.
  8.  Το πιο σημαντικό: Την ημέρα κατά την οποία συνέβη το δυστύχημα οι εταιρείες ΟΣΕ ΑΕ και Hellenic Train, πληρούσαν σύμφωνα με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς εκτέλεσης του δρομολογίου, κατά το οποίο επήλθε η σύγκρουση.
  9. Από τη στιγμή που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μόνο διοικητικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας, η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Κ. Καραμανλή για να διερευνηθούν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ, που έθιξαν τα δύο διευθυντικά στελέχη του υπουργείου.
  10.  Από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που επισυνάφθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή, δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για την αντιμετώπιση των δυο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ χάριν και της άμεσης στελέχωσής της. Για αυτό προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση, αν και στη δικογραφία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς τις ενέργειες αυτές.

Η απάντηση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για σύσταση προανακριτικής αλλά σε βαθμό κακουργήματος έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνο για τον κ.Καραμανλή, αλλά και για τους πρώην υφυπουργούς Ι. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλο, τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και τους πρώην υφυπουργούς  Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνη και Αθ. Μωραΐτη, με βάση το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ είχε ξεκαθαρίσει: “Κακούργημα δε βλέπουμε και δεν θα στείλουμε κάποιον για κακούργημα”. Είχε επίσης δηλώσει ότι: “Στην περίπτωση Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ πρώτα είπε θέλω κακούργημα και μετά έψαξε πως να το δέσει. Και βρήκε ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που αφορά ανθρώπους που κλέβουν καλώδια ή εμποδίζουν τα τρένα”.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν μετά την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ ότι: “Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ούτε επεδίωκε, ούτε ανεχόταν, ως προς την φερόμενη διατάραξη  της ασφάλειας  της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα), όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. ” 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι: Στην πρότασή της η ΝΔ κατέληξε, με βάση τα πραγματικά περιστατικά σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία στα πορίσματά τους προέταξαν την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη.”

Προσέθεταν δε ότι: “Η ΝΔ  βασίσθηκε στα στοιχεία της δικογραφίας και μόνο, μακριά από τις μικροκομματικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ που υιοθέτησε το δόγμα Πολάκη«να βάλουμε κάποιους στη φυλακή» αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν πρωτοφανή τακτική εργαλειοποίησης της τραγωδίας.” 

Ενδεχόμενες ενδείξεις βλέπει η ΝΔ

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου επικρατούσε προβληματισμός και για το κατά πόσον υφίσταται έστω υπόνοια και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Ωστόσο ήταν δεδομένο ότι η ΝΔ θα κατέθετε τη δική της πρόταση για προανακριτική θέλοντας να δείξει ότι δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει.

“H ΝΔ, συνεπής στη θέση της να μην στέκεται εμπόδιο στη δικαιοσύνη, θεωρεί ότι τα στοιχεία της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αν και δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη, ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος”, ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε άλλωστε εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Ενώ η κυβέρνηση έκανε  λόγο για “μοντέλο Τριαντοπούλου”, δείχνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί άμεσα στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Τι λέει η ΝΔ για Σπίρτζη

Η πρόταση της ΝΔ, σε αντίθεση με αυτή του ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά τους υφυπουργούς. Ενώ αναφέρεται σε ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τον κ. Σπίρτζη και ευθύνες για καθυστέρηση της σύμβασης 717, αλλά δεν ζητά την παραπομπή του επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επέλθει παραγραφή.

Όσον αφορά στον κ.Σπίρτζη η ΝΔ αναφέρει συγκεκριμένα στην πρότασή της ότι:

  • “Προκύπτουν οι ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/14
  • το όποιο υπουργικό του αδίκημα δεν μπορεί να ερευνηθεί λόγω παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3 Σ, όπως αυτό ίσχυε πριν την τροποποίηση του αρ. 86 Σ κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019.
  • Οι όποιες παραλείψεις θα μπορούσαν να του αποδοθούν έχουν χρόνο τέλεσης που προηγείται της συνταγματικής αναθεώρησης και συνεπώς δεν μπορούν να τύχουν αναδρομικά εφαρμογής οι αυστηρότερες διατάξεις του νυν ισχύοντος άρθρου 86 Σ.  Ήδη κατά τη θέση σε ισχύ του τελευταίου είχε επέλθει εξάλειψη του αξιοποίνου.” 

news247