Προοπτικές ανάπτυξης των ιαματικών πηγών σε δήμους της χώρας δίνει η απόφαση της ΚΕΔΕ περί «δημιουργίας Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Δήμων», με
συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και τον τραπεζικό τομέα (π.χ. την
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Το εν λόγω πρόγραμμα θα καλύπτει τις ανάγκες των δήμων σε υποδομές, που υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα, αλλά και σε τομείς που
υπάρχει υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, ύστερα από διαλογική συζήτηση.
Στη Χαλκιδική, όπως τονίζει στο Xalkidikipolitiki ο γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδος, Μάρκος Δανάς, τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής είναι κατά κοινή ομολογία πολλά υποσχόμενα με αυστηρές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις για τα οφέλη των πηγών τους. Ετησίως, στα Λουτρά καταφτάνουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκουν άρτιες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, να συμπληρώνουν αυτό που η φύση χάρισε απλόχερα στην Αγία Παρασκευή: τις πηγές.
Και στην περίπτωση της Χαλκιδικής όπως και στους άλλους δήμους με Ιαματικές Πηγές, θα χρειαστεί σίγουρα δύο με τρία χρόνια για να προκύψει μια αξιοπρεπής χρηματοδότησης αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και άλλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις λουτροπόλεις. Ωστόσο, η ΚΕΔΕ έκανε το πρώτο βήμα, ζητώντας τη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε. και την ΠΕΤΑ Α.Ε., ενός Προγράμματος για την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών, των οποίων παραχωρήθηκε η χρήση τους στους Δήμους.
Η Κασσάνδρα βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης, με στόχο την ανάπτυξη και αναβάθμιση των ιαματικών της πηγών. Αυτό το πλαίσιο προσφέρει τη δυνατότητα για την ωρίμανση έργων, περιλαμβάνοντας τις απαραίτητες μελέτες, αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων ή τη βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και στην αγορά ή αναβάθμιση του απαραίτητου εξοπλισμού.
Οι Δήμοι θα κληθούν να προσδιορίσουν τα έργα που επιθυμούν να υλοποιήσουν, συμπληρώνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο τεχνικό δελτίο έργων.
Η αναβάθμιση των ιαματικών πηγών αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Πέρα από την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των οικονομικών των Δήμων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο όπου οι ανάγκες για νέους πόρους είναι αυξημένες, προσφέροντας μια νέα πηγή εσόδων και οικονομικής ενίσχυσης για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.