Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της έλευσης των προσφύγων από τη Μικρασιάτικη καταστροφή και τα 16α «Τενεδιών δρώμενα» την Κυριακή 14 Ιουλίου, στην πλατεία της Νέας Τενέδου, από τον  Σύλλογο Απανταχού Τενεδίων και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Από νωρίς τελέστηκε η λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη συνέχεια έγινε η  Περιφορά της εικόνας του Αγίου Αβούδημου, Αρτοκλασία και Επιμνημόσυνη Δέηση. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Νέας Τενέδου,  όπου αναφέρονται τα ονόματα των προσφύγων που έχασαν την ζωή τους. Στο τέλος ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Αξίζει να τονίσουμε πως σήμερα (15/7) εορτάζεται η μνήμη Αγίου Αβούδημου, που ήταν Έλληνας Χριστιανός μάρτυρας από την Τένεδο, γνωστός και ως Αβουδήμιος ο Τενέδιος.

Η ιστορία των προσφύγων της Τενέδου

Κατά την αναθεώρηση των συνόρων μετά την Επανάσταση η Τένεδος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, έμειναν έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους. Από την Τούρκικη κατοχή ελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1912, το καθεστώς της όμως δεν είχε ρυθμιστεί ως το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μολονότι βρισκόταν υπό ελληνική διοίκηση. Με τη Συνθήκη των Σεβρών (Αύγουστος 1920) επικυρώθηκε η ένωσή της με την Ελλάδα, αλλά τρία χρόνια αργότερα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη Συνθήκη της Λοζάνης επανέρχεται στην Τουρκία.