Άτομα που εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα ενδέχεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέδειξε ότι ο εμβολιασμός σχετίζεται με μείωση κατά 23% στον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο.

Η προστατευτική δράση του εμβολίου φαίνεται να διαρκεί έως και οκτώ χρόνια, με τις πρώτες δύο έως τρεις χρονιές να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα ωφελούνται άνδρες, άτομα κάτω των 60 ετών και όσοι ακολουθούν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 1,27 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω από τη Νότια Κορέα, με δεδομένα να συλλέγονται από το 2012 και μετά. Οι ερευνητές συνέδεσαν την πληροφορία για το αν οι συμμετέχοντες είχαν λάβει το εμβόλιο με δεδομένα για την καρδιαγγειακή τους κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και τρόπος ζωής.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε περιείχε εξασθενημένο ιό ανεμοβλογιάς-ζωστήρα — τον ίδιο που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Ωστόσο, σε αρκετές χώρες αυτός ο τύπος έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα νεότερο, ανασυνδυασμένο εμβόλιο, που βασίζεται σε ιική πρωτεΐνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση κατά:

  • 26% στον κίνδυνο εμφάνισης μείζονων καρδιαγγειακών επεισοδίων (εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή θάνατος από καρδιακή νόσο),
  • 26% στην πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας,
  • 22% στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ντονγκ Κέον Γιον του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Kyung Hee στη Σεούλ, σημείωσε πως τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών, ακόμη και σε άτομα χωρίς προφανείς παράγοντες κινδύνου. Τόνισε, επίσης, ότι «ο εμβολιασμός ενδέχεται να προσφέρει οφέλη πέρα από την πρόληψη του ίδιου του ιού».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι πλήρως γενικεύσιμα σε άλλους πληθυσμούς, καθώς η μελέτη βασίστηκε σε ασιατικό δείγμα. Επιπλέον, παρότι η ανάλυση ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη, δεν μπορεί να εξαχθεί άμεση αιτιώδης σχέση. Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνα, αυτή τη φορά με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, για να διαπιστώσει αν παρουσιάζει παρόμοια καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

lifo