Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του στις 30 Οκτωβρίου, προσκαλώντας τους φίλους του σινεμά σε δέκα ημέρες γεμάτες προβολές, αφιερώματα, masterclasses, πάρτι και εικαστικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 278 ταινίες στις αίθουσες και 86 online, με προβολές στο Ολύμπιον, το Μακεδονικόν, τις αίθουσες του λιμανιού και σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η έναρξη συμπίπτει με την Ημέρα Ελληνικού Σινεμά, με εισιτήρια 2 ευρώ. Ταινία έναρξης είναι το Father, mother, sister, brother του Τζιμ Τζάρμους και ταινία λήξης η Κότα του Γκιόργκι Πάλφι.

Το φεστιβάλ τιμά τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο και τη Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ με αφιέρωμα 15 ταινιών και masterclass. Σημαντική ενότητα είναι τα Fundamentals of Cinema, που ανοίγει με την ταινία Τίγρης και Δράκος του Ανγκ Λι, με προλόγηση από τον βραβευμένο συνθέτη Ταν Ντουν.

Στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται το αφιέρωμα Fragilities με 11 ταινίες και η έκθεση Ανατροπή: η επιστημονική φαντασία σαν αλλαγή στο MOMus. Φέτος καθιερώνονται και οι μεταμεσονύχτιες προβολές στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, αποκλειστικά για ενήλικες.

Το φεστιβάλ θα τιμήσει επίσης 37 Έλληνες ηθοποιούς της δεκαετίας του ’60 και θα συνεχιστεί η ενότητα Serial Screenings με πέντε σειρές, μεταξύ των οποίων το Ριφιφί και το Αύριο. Η διοργάνωση διαρκεί έως τις 9 Νοεμβρίου 2025, με την προπώληση των εισιτηρίων να ξεκινά στις 28 Οκτωβρίου στο BOX και διαδικτυακά.