Με μία σημαντική διεθνή διάκριση επέστρεψε η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge Team Greece powered by ΔΕΗ από τον Παναμά, όπου συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge 2025. Η ελληνική αποστολή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο «Zhang Heng Award for Engineering Design» ανάμεσα σε περισσότερες από 190 χώρες, για τον άριστο μηχανικό σχεδιασμό και την καινοτόμο κατασκευή του ρομπότ της.

Η ομάδα, αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλη την Ελλάδα, εργάστηκε επί μήνες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ρομπότ, μέσα από εντατικές προπονήσεις και στενή συνεργασία με προπονητές και μέντορες. Το βραβείο αναγνωρίζει την τεχνική επάρκεια, τη λειτουργικότητα και τη συλλογική προσπάθεια της ομάδας.

Στον φετινό διαγωνισμό, οι συμμετέχουσες ομάδες κλήθηκαν να κατασκευάσουν ρομπότ με συγκεκριμένο κιτ υλικών και να διαγωνιστούν σε προσομοιωμένο περιβάλλον με θέμα την οικολογική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε επίσης το καινοτόμο project ChromaHive, ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης μελισσών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων, το οποίο επιλέχθηκε ανάμεσα στα δέκα κορυφαία παγκοσμίως.

Τη συνολική προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας στήριξε η Eduact, ο Εθνικός Αρμόδιος Φορέας, προσφέροντας οργανωτική, εκπαιδευτική και συντονιστική υποστήριξη σε όλη την πορεία προς τη διοργάνωση.

Η επιτυχία αυτή ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα STEM και αναδεικνύει το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των νέων επιστημόνων της χώρας.