Στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, στο πλαίσιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.04.2025), παρενέβη με δήλωσή του ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος.

Όπως υπογράμμισε, η έκδοση του διατάγματος έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, ιδίως στις αγροτικές περιοχές και στους οικισμούς με έντονη πολεοδομική ιδιαιτερότητα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Ο κ. Γιώργος τόνισε πως απαιτείται ψυχραιμία και σωστή πληροφόρηση, προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες και αδικαιολόγητες ανησυχίες.

«Καμία άμεση αλλαγή στην έκδοση οικοδομικών αδειών»

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργου Στασινού, το οποίο χαρακτήρισε ως τεκμηριωμένη και νηφάλια παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο.

Όπως υπενθύμισε, ο κ. Στασινός διευκρινίζει ότι: «Καμία αλλαγή δεν επέρχεται άμεσα στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Μέχρι να ολοκληρωθούν και να εγκριθούν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια – κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια – οι άδειες θα συνεχίσουν να εκδίδονται βάσει των ισχυουσών οριοθετήσεων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τις αποφάσεις των Νομαρχών. Επιπλέον, δεν επηρεάζονται όσοι διαθέτουν ακίνητα στο συνεκτικό ή στο διάσπαρτο τμήμα των οικισμών».

Ο κ. Γιώργος επισήμανε ότι το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και οφείλει να καταστεί σαφές στο ευρύ κοινό, ώστε να μη δημιουργηθεί τεχνητή ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στις τοπικές κοινωνίες.

Παραμένει σε εγρήγορση για την πορεία των σχεδίων

Ο κ. Γιώργος διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθεί από κοντά την πρόοδο κατάρτισης των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τονίζοντας:

«Το συμφέρον των πολιτών και η διασφάλιση της αξίας της περιουσίας τους παραμένουν για εμένα απόλυτη προτεραιότητα».

Με την παρέμβασή του, ο Βουλευτής Χαλκιδικής επιδιώκει να συμβάλει σε έναν ουσιαστικό και νηφάλιο δημόσιο διάλογο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη διαδικασία.