Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με μια δόση ρεαλιστικής προσδοκίας, αντιμετωπίζουν τη φετινή τουριστική περίοδο οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στη Χαλκιδική. Μετά από μια ιδιόμορφη και απρόβλεπτη περσινή σεζόν, οι άνθρωποι του κλάδου δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά με διάθεση επαγγελματισμού και προσαρμογής.
Όπως δηλώνει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων: «Πέρσι είχαμε πτώση 90% στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής – κάτι που αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά. Φέτος, πολλοί συνάδελφοι προσαρμόστηκαν, μειώνοντας τις τιμές στα άκρα της σεζόν. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές είναι σταθερές, ίσως και ελαφρώς πιο προσιτές από πέρσι».
Αν και οι διορθωμένες τιμές ισχύουν μέχρι και τις 10 Ιουνίου, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι για τον Ιούλιο οι πληρότητες φτάνουν περίπου το 85%, ενώ για τον Αύγουστο το 60%. Το κόστος ενός δίκλινου ξεκινά από τα 70 ευρώ, ενώ ένα τετράκλινο κυμαίνεται γύρω στα 95 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Χαμηλές κρατήσεις από Έλληνες – Ελπίδες από την Πολωνική και Ιταλική αγορά
Η εγχώρια αγορά εμφανίζει αδυναμία. «Ο Έλληνας τουρίστας δεν είναι πια αυτός που ξέραμε. Πέρσι, η συμμετοχή των Ελλήνων στα ενοικιαζόμενα ήταν κάτω κατά 85%. Ο ένας στους δέκα του 2023», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου. Πλέον, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Πολωνίας, ενώ σε άνοδο βρίσκεται και η αγορά της Τουρκίας.
Οι βασικές αγορές που τροφοδοτούν τη Χαλκιδική είναι κατά σειρά: Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι επιλέγουν συνήθως τις περιόδους εκτός αιχμής, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ιταλοί, αν και λιγότεροι σε αριθμό, αποδίδουν υψηλότερο τζίρο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Άμμων Ζευς», κ. Γιώργο Θωμασούλη, η τιμολογιακή εικόνα του Μαΐου είναι σχετικά καλή. «Ένα δωμάτιο μπορεί να κλειστεί και με 40 ή 50 ευρώ, αρκεί να γίνει έγκαιρα. Ωστόσο, σε σχέση με πέρσι, έχουμε πτώση γύρω στο 15% τον Μάιο. Οι οικογένειες αναζητούν επενδυμένα ή ανακαινισμένα καταλύματα. Οι νέοι, που συνήθως επιλέγουν οικονομικά δωμάτια, συχνά δημιουργούν προβλήματα και αυτό επηρεάζει συνολικά την περιοχή», επισημαίνει. Ο κ. Θωμασούλης πάντως δεν ωραιοποιεί την τουριστική εικόνα της Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της ιδιαιτερότητες και κατ’ επέκταση τις δικές της επιδιώξεις για τη σεζόν.
Προβληματισμός για τις υποδομές – Κοινωνικός τουρισμός μετ’ εμποδίων
Η γραφειοκρατία και το μοντέλο διαχείρισης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού φαίνεται να προβληματίζουν. «Αντί να προπληρώνει το κράτος, απαιτεί από τον επαγγελματία να περιμένει πληρωμές. Αν άλλαζε αυτό και εφαρμόζαμε την άυλη κάρτα ή το voucher, θα υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή και στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ. Τώρα δουλεύουμε μόνο με τα voucher», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.
Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση των μονάδων συνεχίζεται, με έμφαση σε υποδομές και υπηρεσίες. Ωστόσο, παραμένει έντονος ο φόβος για την επάρκεια των βασικών δημόσιων υποδομών. «Τα άγχη μας είναι το νερό και οι βιολογικοί. Πρέπει να αντέξουν οι υποδομές μας. Ο ένας επαγγελματίας τονίζει στον άλλον ότι φέτος πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Υπόσχεση επαγγελματισμού και προσαρμοστικότητας είναι το μήνυμα που στέλνουν φέτος οι επαγγελματίες των τουριστικών καταλυμάτων της Χαλκιδικής, ελπίζοντας ότι μετά του Αγίου Πνεύματος, η εικόνα θα είναι σαφέστερη και οι αφίξεις περισσότερες. Μέχρι τότε, κυριαρχεί το πνεύμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας – ούτε πανηγυρισμοί, ούτε απελπισία.
Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη ΜτΚ