Holomon Trail / Νίκος Κατίκης

Όλο και μεγαλύτερη άνθηση δείχνουν να έχουν οι αγώνες ορεινού τρεξίματος που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.

Ρεπορτάζ: Ευφροσύνη Καζεπίδου 

Τοπικοί Σύλλογοι, αλλά και αθλητικοί, μέσα από τις διοργανώσεις αγώνων προάγουν την άθληση και το αθλητικό ιδεώδες, ενώ παράλληλα καταρρίπτουν το κλισέ της Χαλκιδικής να φημίζεται αποκλειστικά για τη θάλασσα και τον ήλιο της.

Τα μονοπάτια σε βουνά της περιοχής, οι θέες που κόβουν την ανάσα και η επαφή με το δάσος, φαίνεται να κερδίζουν την προτίμηση όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών που ασχολούνται ένθερμα με το τρέξιμο.

Το XalkidikiPolitiki μίλησε με Συλλόγους που διοργανώνουν Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος για το σήμερα και το αύριο ανάλογων αθλητικών γεγονότων στην περιοχή, καθώς και τα οφέλη της φύσης και την ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα που προσελκύουν.

Holomon Trail: 20 χλμ με τον Χολομώντα σε πρώτο πλάνο

Ο πρόεδρος του δρομικού και περιπατητικού Συλλόγου «Υψίζωνος», Βασίλειος Καρατζιοβάλης, μιλά για τις διαφορές του ορεινού και του πεδινού τρεξίματος, καθώς και για τα σχέδια δημιουργίας ορεινής διαδρομής μήκους 70 χλμ στον Χολομώντα.

«Ιδρυθήκαμε το 2022. Ο Σύλλογος έγινε από ανάγκη», αναφέρει αρχικά, ενώ δηλώνει λάτρης των αγώνων βουνού. «Το ορεινό τρέξιμο από το πεδινό δεν έχει καμία σχέση, είναι εντελώς διαφορετικό σε όλα. Δεν είναι τόσο αγχωτικό όσο ένα ασφάλτινο που είναι μονότονο και κοιτάς πότε θα τερματίσεις. Δεν κοιτάς τη φύση. Ενώ το ορεινό τρέξιμο είναι πολύ πιο όμορφο, σε χαλαρώνει πολύ περισσότερο. Είναι πιο όμορφο γιατί πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος. Πρέπει να ξέρεις το που θα πατήσεις στα επόμενα 2-3 βήματα γιατί δεν μπορείς να αφαιρεθείς. Και φυσικά βρίσκεται μέσα στη φύση, το πράσινο, τα ποταμάκια, σε κορυφές, βλέπεις ζώα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος, ως αθλητής ορεινών αγώνων σε ολόκληρη την Ελλάδα επί σειρά ετών, σκέφτηκε να εγκαινιάσει μία διαδρομή 20 χλμ, προκειμένου να προπονείται μαζί με την παρέα του.

Φωτογράφος: Νίκος Κατίκης
Φωτογράφος: Νίκος Κατίκης

«Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μπήκαμε στην καραντίνα. Έτσι φτιάχτηκε το μονοπάτι που κάνουμε τον αγώνα και άλλα πράγματα. Εμείς ξεκινήσαμε τις προπονήσεις, και στη συνέχεια ήρθε κι άλλος κόσμος. Έχουμε κάνει τρεις φορές το Holomon trail, μια διαδρομή 21 χλμ και μια διαδρομή 10 χλμ. Από όσα μας λένε όσοι συμμετέχουν και κυρίως αυτοί που τρέχουν χρόνια και σε άλλες περιοχές, τον κατατάσσουν μέσα στους 5 καλύτερους στην Ελλάδα στην κατηγορία των 21 χλμ όσον αφορά στην ομορφιά και το χώμα. Παράλληλα, υπάρχει απίστευτη σήμανση και όλα είναι πεντακάθαρα», συνεχίζει και επισημαίνει πως μολονότι τα χιλιόμετρα είναι λίγα για κάποιον λάτρη των αγώνων βουνού, άνθρωποι από την Αθήνα έως την Ορεστιάδα, καταφθάνουν στην περιοχή προκειμένου να λάβουν μέρος στο Holomon Trail.

Αναφερόμενος δε στα οφέλη του αγώνα για την περιοχή, ο ίδιος τονίζει πως «ο Χολομώντας ήταν ένα παρατημένο βουνό. Εμείς το δώσαμε ζωή, γιατί βάση του Συλλόγου και όλων όσα έχουμε κάνει για τον αγώνα -το μονοπάτι και την πεζοπορία-  μόνο το 2023 ήρθαν πάνω από 1500 άτομα για αυτόν τον λόγο».

Όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση η οποία έλαβε χώρα στις 16 Ιουνίου, ο κ. Καρατζιοβάλης, υπογράμμισε ότι συμμετείχαν περίπου 300 άτομα και στους δύο αγώνες.

«Όσοι έρχονται είναι δρομείς. Ένα 10% συμμετέχουν που δεν είναι δρομείς. Δεν είναι όπως ένας λαϊκός αγώνας που θα μπει ο οποιοσδήποτε με το παιδί του. Φυσικά, εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε έναν αγώνα μόνο για εμάς. Θέλουμε να έχει συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και το έχουμε καταφέρει αρκετά έως τώρα. Έχουμε τη στήριξη τόσο της Περιφέρειας, όσο και του δήμου και της απερχόμενης, αλλά και της τωρινής δημοτικής αρχής, της αστυνομίας, της τροχαίας, του Δασαρχείου. Όλοι βοηθάμε για αυτό το πράγμα. Είμαστε τυχεροί που είμαστε εδώ στον Πολύγυρο. Αυτός ο αγώνας είναι από τους ελάχιστους καθαρόαιμους trail αγώνες που ξεκινά μέσα από πρωτεύουσα νομού».

φωτογράφος: Νίκος Κατίκης

Ερωτηθείς για το τι χρειάζεται κάποιος για να τρέξει έναν αγώνα βουνού, ο ίδιος έδωσε κάποια tips στους ενδιαφερόμενους δρομείς.

«Το 90% για να απολαύσεις ένα τρέξιμο ή έναν περίπατο είναι τα παπούτσια. Καλύτερα είναι τα δρομικά παπούτσια. Σίγουρα τα μπατόν σε βοηθάνε. Με αυτά κερδίζεις 20-30% της ενέργειας σου. Βοηθούν στην κίνηση και ειδικά στις ανηφόρες. Και εννοείται πως πρέπει να έχεις νερό, κάποιο αδιάβροχο, καπέλο, κάποια μπάρα. Καλό είναι να μην είσαι μόνος και να έχεις το κινητό σου. Το τρέξιμο στο βουνό είναι πιο δύσκολο απ’ ότι αν ξεκινήσεις το τρέξιμο στην άσφαλτο, γιατί το πόδι ζορίζεται. Κάποιες φορές δεν πατάς ίσια, έχει ανηφόρες. Θέλει προσοχή και να μην υπερβάλεις στις δυνάμεις σου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον του Υψίζωνος;

Ο κ. Καρατζιοβάνης εκφράζει την επιθυμία του το Holomon Trail να γίνει θεσμός, αλλά και για τη δημιουργία μίας διαδρομής 70 χλμ.

«Θέλουμε να μπορούμε να διοργανώνουμε τον αγώνα. Ως Σύλλογος είμαστε δεμένοι και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Στο μέλλον θέλουμε να κάνουμε και έναν μεγάλο αγώνα, περίπου στα 70 χλμ. Έχουμε σχεδόν έτοιμη τη διαδρομή, απλώς είναι πολύ πιο δύσκολο να διοργανωθεί ένας τόσο μεγάλος αγώνας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα λάθος, γι’ αυτό θα διοργανωθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα ακολουθεί τη μικρή διαδρομή και μετά από ένα σημείο θα φτάνει έως την κορυφή, θα κατεβαίνει στον ταξιάρχη και στη συνέχεια θα ενωθεί για να τερματίσει και πάλι με την παλιά».

(Φωτογραφίες: Νίκος Κατίκης / https://www.rallypixels.com/)

Polygyros Run: Multi τερέν με συνδυασμό βουνού και πόλης

Από την πλευρά του ο Νίκος Κέντης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δρομέων Χαλκιδικής, μιλά για τους 3 αγώνες του Πολύγυρος Run Χαλκιδική, οι οποίοι πρόκειται να διεξαχθούν στη 1 Σεπτεμβρίου, προτρέποντας τον κόσμο να συμμετάσχει στο αθλητικό γεγονός και να γνωρίσει τις ομορφιές του Πολυγύρου.

«Το αντικείμενο του Συλλόγου Δρομέων Χαλκιδικής δεν είναι μόνο οι αγώνες. Κάνουμε προπονήσεις, ενημερωτικές ημερίδες για τα μέλη μας. Στις αρχές της χρονιάς φέραμε προπονητή από τη Θεσσαλονίκη και μας εξήγησε τον τρόπο και τις μεθόδους προπόνησης για να μπορέσει κάποιος να τερματίσει έναν μαραθώνιο. Επίσης είχαμε έναν καρδιολόγο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης που μας εξήγησε και από ιατρικής άποψης διάφορα θέματα. Ήταν μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Το σημαντικότερο απ’ όλα όσα κάνουμε είναι ο αγώνας που διεξάγεται στις αρχές Σεπτεμβρίου», δηλώνει αρχικά.

Αναφερόμενος στους 3 αγώνες που διεξάγονται αναφέρει πως «ο αγώνας 5 χλμ, ο οποίος είναι μέσα στην πόλη του Πολυγύρου, είναι ασφάλτινος. Έπειτα, είναι ο αγώνας των 14,6 χλμ, ο οποίος είναι ένας μοναδικός αγώνας βουνού – πόλης που ξεκινά από το κέντρο της πόλης και μετά ανεβαίνει στο βουνό του Τσουκαλά και το διασχίζει από τη μια άκρη έως την άλλη, κατεβαίνει το βουνό και τερματίζει πάλι μέσα στο κέντρο του Πολυγύρου. Αυτός ο αγώνας είναι περίπου 9,5 χλμ δασικός δρόμος και άλλα 4,5 μέσα στην πόλη. Τέλος, είναι ο παιδικός αγώνας των 1.000 μ. Συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Το σημείο εκκίνησης είναι στο Ηρώων Πολύγυρου, περνούν τον κεντρικό δρόμο και τερματίζουν πάλι στο αρχικό σημείο. Σε αυτούς τους αγώνες μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Στον παιδικό αγώνα συμμετέχουν παιδιά 8-12 ετών, στον αγώνα των 5 χλμ μπορούν να συμμετέχουν όλοι άνω των 13 ετών, ενώ στον αγώνα των 14,6 χλμ όλοι άνω των 15 ετών. Για να συμμετέχουν συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο σάιτ του αγώνα. Από εκεί και πέρα υπογράφουν βεβαίωση ότι έχουν εξεταστεί από γιατρό και πως είναι υγιείς».

Polygyros Run
πηγή: https://polygyrosrun.gr/7th-polygyros-run-chalkidiki-2023/

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές μεταξύ ενός πεδινού και ενός ορεινού αγώνα τρεξίματος ο κ. Κέντης επισημαίνει πως «οι αγώνες μέσα στην πόλη προσφέρονται για κάθε είδους συμμετέχοντες ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας. Στην διαδρομή των 5 χλμ οι χρόνοι που πραγματοποιούν οι πρώτοι είναι πολύ γρήγοροι, καθώς το τερέν είναι καθαρό. Είναι πολύ προσβάσιμο για οποιονδήποτε άνθρωπο ακόμη και ανώτερης ηλικίας. Στην διαδρομή των 14,6 χλμ που περιλαμβάνει ορεινό δρόμο, η εμπειρία πρέπει να είναι λίγο περισσότερη διότι είναι μεγάλη η απόσταση και αρκετή η υψομετρική διαφορά. Πρέπει ο συμμετέχων να έχει φυσική κατάσταση για να την τερματίσει. Το 5ρι είναι πιο απλό και απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά και οι δύο αγώνες θεωρούνται εύκολοι αγώνες. Οι ανηφόρες δεν είναι τόσο απότομες, η υψομετρική διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη σε σύγκριση με άλλους ορεινούς αγώνες».

Παράλληλα, εκφράζει την επιθυμία του Συλλόγου να διευρυνθεί το πλαίσιο των αγώνων και να δημιουργηθεί ένα διήμερο τρεξίματος στην πόλη του Πολυγύρου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διοργάνωση. Είναι ένα αρκετά σημαντικό γεγονός για την πόλη μας. Δεν υπήρχε ποτέ κάτι αντίστοιχο και ο κόσμος το αγκάλιασε με τη συμμετοχή του. Προσπαθούμε να το βελτιώνουμε χρόνο με τον χρόνο και να το κάνουμε ακόμη καλύτερα. Στο μέλλον θέλουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα μια δεύτερη ημέρα αγώνων. Δεν έχουμε σκεφτεί ακόμη πως θα είναι. Ίσως να μπορούσε να είναι ένας νυχτερινός αγώνας την προηγούμενη ημέρα. Επίσης, ως Σύλλογος, θέλουμε να διευρύνουμε τα μέλη μας, να είμαστε περισσότεροι και ακόμη πιο ενεργοί. Να διοργανώνουμε προπονήσεις, ομαδικές εκδρομές για αγώνες σε άλλες περιοχές και να επιτύχουμε σύσφιξη των μελών και μια προσπάθεια να φέρουμε ακόμη περισσότερο κόσμο στην άθληση και το τρέξιμο. Καλό θα ήταν να καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει ομαδικώς σε αυτή την εκδήλωση, η οποία έχει πάρα πολλά θετικά. Ο κόσμος μπορεί να έρθει στον Πολύγυρο να δει τα αξιοθέατα, να θαυμάσει το βουνό μας, τη φύση. Χαλκιδική δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Είναι και τα βουνά μας, η φύση μας. Η διαδρομή στο βουνό είναι καταπληκτική με υπέροχη θέα. Είναι πάρα πολύ όμορφη η διαδρομή και ο καθένας που τερματίζει αυτή τη διαδρομή έχει κάποια μοναδικά συναισθήματα στον τερματισμό. Είναι υπέροχο να αισθάνεται κάποιος όλο αυτό».

(Φωτογραφίες: Polygyros Run / https://polygyrosrun.gr/7th-polygyros-run-chalkidiki-2023/)

Ορεινές Διαδρομές στο Κασσανδρηνό: Οι αγώνες που διεξήχθησαν για δεύτερη χρονιά και φιλοδοξούν να γίνουν θεσμός

Την πρόθεσή τους οι Ορεινές Διαδρομές Κασσανδρηνού να γίνουν θεσμός και παράλληλα να διευρυνθούν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, εκφράζουν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσανδρηνού, Φίλιππος Παναγιωτίδης και Αλέξανδρος Νταής.

«Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που διοργανώσαμε αγώνες δρόμου. Φέτος είναι η δεύτερη και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και να εδραιωθεί η διοργάνωση. Κάναμε και κάποιες προτάσεις να γίνουν και τον χειμώνα κάποιοι αγώνες, ίσως και ποδηλατικοί», δηλώνουν αρχικά, σημειώνοντας πως οι φετινοί συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι από την περσινή χρονιά και ανήλθαν στους 120, ενώ οι ηλικίες τους κυμάνθηκαν από τα 5 έως τα… 75 έτη.

Μιλώντας για τα θετικά μίας διαδρομής σε βουνό, οι ίδιοι επισημαίνουν πως «είσαι μέσα στη φύση, στο καθαρό οξυγόνο. Σε κάποια σημεία της διαδρομής που έχουμε χαράξει βλέπεις και τα δύο σημεία της χερσονήσου. Η θέα, η αίσθηση που νιώθει κάποιος είναι το κάτι άλλο. Δεν είναι ένας ασφάλτινος αγώνας που τρέχεις για να προλάβεις το χρονόμετρο. Φέτος υπήρχε κόσμος που συμμετείχε και πέρυσι και έκανε καλύτερο χρόνο. Υπήρχαν δρομείς που συμμετέχουν σε πολλούς αγώνες ανά την Ελλάδα. Αλλά υπήρχαν και άτομα που δεν έχουν τόση σχέση με τους αγώνες και χάρηκαν τη διαδρομή, κάνοντας ένα γρήγορο βάδην. Ήταν ιδανικές οι συνθήκες, καθώς ο αγώνας έγινε το απόγευμα και σε πολλά σημεία υπήρχε σκιά. Η διαδρομή είναι πολύ χαλαρωτική».

Σε ερώτηση για τα αναγκαία «σύνεργα» ενός επίδοξου δρομέα οι ίδιοι απαντούν αφοπλιστικά: «Καλή θέληση και ένα ζευγάρι παπούτσια»!

«Πέρυσι δεν υπήρχε τιμή συμμετοχής. Φέτος για να καλυφθούν κάποια έξοδα βάλαμε μια εικονική τιμή στα 5 ευρώ για να καλύψουμε έξοδα της ημέρας, εξαιρουμένων των παιδιών. Όλοι έλαβαν αναμνηστικά μπλουζάκια και μετάλλια. Οι πρώτοι πήραν ξύλινα σκαλισμένα αναμνηστικά όπου αναγραφόταν η θέση τους στον αγώνα. Επίσης, είχαμε νερό, χυμούς και πρότεινες για τους αθλητές», προσθέτουν.

«Θέλουμε οι Ορεινές διαδρομές να γίνουν θεσμός στο Κασσανδρηνό», σημειώνουν καταληκτικά, επισημαίνοντας το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα αθλητικά γεγονότα στην ανάδειξη του χωριού.

«Κλειδί» η σύνδεση τουρισμού και αγώνων δρόμου

Τη σημασία σύμπραξης φορέων και Συλλόγων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αγώνας δρόμου, ο οποίος θα συνδέει το τουριστικό και το δρομικό κομμάτι, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, τονίζει από πλευράς του ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων και πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Χαλκιδικής, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Ο 44χρονος αθλητής από την Ορμύλια με τις σπουδαίες διακρίσεις στο ενεργητικό του, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν όμορφες τοποθεσίες στη Χαλκιδική, αλλά χρειάζονται άτομα με μεράκι ώστε να πετύχουν οι διοργανώσεις. Για μία διοργάνωση απαιτείται η συμμετοχή αρκετών φορέων», επισημαίνοντας την ανάγκη για δημιουργία ενός παραθαλάσσιου αγώνα που θα συνδέει το τουριστικό με το δρομικό κομμάτι.

«Έτσι, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων», εξηγεί, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη διοργάνωσης ανάλογων γεγονότων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Ο ίδιος δηλώνει πως ο Σύλλογος Δρομέων Χαλκιδικής προσφέρει μέρος των εσόδων αγώνων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως τον Φιλόπτωχο Σύλλογο, τονίζοντας πως πρόκειται για μία κίνηση με διπλά οφέλη, καθώς όχι μόνο προσφέρονται χρήματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αλλά και η κινητοποίηση του κόσμου για συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Απαραίτητη η επαφή με τη φύση

«Μια διαδρομή στη φύση κατέχει ένα σύνολο ξεχωριστών μεμονωμένων στιγμών στην καθημερινότητα των ατόμων. Αρχικώς διευρύνει το πνεύμα, αναζωογονεί, προσφέρει απόλαυση δασικής και μη αναψυχής, ταξιδεύει το νου και γαληνεύει την ψυχή. Η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα ακόμη και με έναν περίπατο σε φυσικό τοπίο καθώς οι άνθρωποι όντας χαομένοι στις ρουτίνες τους βρίσκουν καταφύγιο αποφόρτισης», δηλώνει από πλευράς της η Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Μαρία Καραβασίλη.

Όπως επισημαίνει, «η επαφή με τη φύση απαιτείται από τη βρεφική ηλικία καθότι σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική εκπαίδευση από τον σχολικό, οικογενειακό και εξωσχολικό περίγυρο δημιουργεί σθεναρή βάση στην κατανόηση, την εκτίμηση και μετέπειτα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».