Παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική παραμένει υποτονική. Αρκετά ιδιόκτητα σπίτια παραμένουν κλειστά ακόμα και κατά την 1η Ιουλίου, ενώ η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένει χαμηλή για την εποχή.

Η εικόνα των άδειων παραλιών στα μέσα της εβδομάδας, και των ήσυχων θερέτρων δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά σε ένα πλέγμα αιτιών που λειτουργούν σωρευτικά. Βασικός παράγοντας η ακρίβεια χωρίς φρένο. Τιμές που θυμίζουν… πίστα νυχτερινού κέντρου, με ξαπλώστρες σε δημοφιλή beach bars να χρεώνονται ακόμα και 120 ή 130 ευρώ, λειτουργούν αποτρεπτικά, όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Έλληνες επισκέπτες. Σε περιόδους έντονης ακρίβειας και μείωσης της αγοραστικής δύναμης, τέτοιες τιμές καθιστούν τις διακοπές πολυτέλεια για λίγους.

Ένας δεύτερος σοβαρός λόγος που συντελεί είναι η ανασφάλεια λόγω πολεμικών συρράξεων. Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση με την προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς ταξιδιώτες εξακολουθούν να αποφεύγουν μεσογειακές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Global Rescue για την Ασφάλεια και το Αίσθημα των Ταξιδιωτών, ο φόβος για νέα επεισόδια ή γεωπολιτική αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε πιο συντηρητικές επιλογές.

Ο ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς επίσης παίζει τον ρόλο του και μάλιστα αρκετά σοβαρό. Οι Βαλκάνιοι τουρίστες, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν τον βασικό πυλώνα της τουριστικής κίνησης της Χαλκιδικής, πλέον στρέφονται και σε άλλες εναλλακτικές, όπως η Καβάλα ή η Θάσος, αναζητώντας καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

Τέλος, είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει εσωτερική κόπωση και οικονομική επιβράδυνση. Οι ίδιοι οι Έλληνες εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί στο να προγραμματίσουν διακοπές. Οι αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες λειτουργούν ως αντικίνητρο, ενώ για πολλούς η προτεραιότητα μετατοπίζεται πλέον στην κάλυψη καθημερινών αναγκών και όχι σε πολυήμερα ταξίδια.

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων δεν έφεραν… τουριστική ανάσα

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πάνω από 1.800 αγοραπωλησίες ακινήτων που καταγράφηκαν πέρυσι στη Χαλκιδική, δεν φαίνεται –τουλάχιστον προς το παρόν– να μεταφράζονται σε αυξημένη τουριστική κίνηση. Είτε πρόκειται για σπίτια που αγοράστηκαν για επένδυση είτε για εξοχικά που προορίζονταν για χρήση, η πραγματική κινητικότητα παραμένει περιορισμένη.

Παρόλα αυτά, οι επαγγελματίες του τουρισμού, με συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζουν σε μια έστω καθυστερημένη “έκρηξη” κρατήσεων και αφίξεων τον Αύγουστο. Ωστόσο, αν οι υπάρχουσες τάσεις συνεχιστούν, η θερινή περίοδος του 2025 ίσως καταγραφεί ως μία από τις πιο «χλιαρές» των τελευταίων ετών για τη Χαλκιδική.