Την ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης προς νέους αγρότες και κτηνοτρόφους υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ με τίτλο «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, Καινοτομίες και Φυλές», στο πλαίσιο του συνεδρίου Cantina Academy που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με θέμα «Διασφαλίζοντας το Μέλλον της Τροφής».

Επενδύσεις μέσω ΚΑΠ και εκπαίδευση νέων αγροτών

Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023–2027, συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, προωθούνται στοχευμένα μέτρα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την ενίσχυση μειονεκτικών περιοχών και την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης και επιστημονικής κατάρτισης των νέων παραγωγών, επισημαίνοντας τη λειτουργία προγράμματος επιδότησης 40.000 ευρώ για νέους αγρότες.

Τεχνολογία και εξαγωγές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών όπως drones και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της υγείας των ζώων, την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και τη βελτιστοποίηση της διατροφής τους.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της κτηνοτροφίας για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φέτα, που εξάγεται πλέον σε πάνω από 80 χώρες.

Συμφωνίες και προγράμματα στήριξης

Ο κ. Κέλλας παρέθεσε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μεταξύ των οποίων:

  • 556 εκατ. € για συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στη ζωική παραγωγή

  • 12 εκατ. € για περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων

  • 38 εκατ. € για αγροδασικά συστήματα

  • 95 εκατ. € ετησίως για 3 έτη για μετάβαση σε βιολογικές πρακτικές

  • 235 εκατ. € ετησίως για τη διατήρηση βιολογικής γεωργίας & κτηνοτροφίας

  • 586 εκατ. € για βιολογική γεωργία

  • 26,9 εκατ. € για διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία

  • 55,2 εκατ. € για αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων

  • 28 εκατ. € για ευζωία των παραγωγικών ζώων

Αποζημιώσεις και ενισχύσεις

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην παροχή αποζημιώσεων την τελευταία πενταετία:

  • 50 εκατ. € κατά την πανδημία COVID-19

  • 140 εκατ. € μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

  • 205 εκατ. € μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias

  • 30 εκατ. € για ζώα που θανατώθηκαν λόγω ζωονόσων (ευλογιά, πανώλη)

Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ εφάρμοσε ad-hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων 310 εκατ. € για απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή, ενώ προβλέπεται 100% χρηματοδότηση για ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου μέσω του μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. €.

Τέλος, για την οικονομική ενίσχυση de minimis ύψους 63 εκατ. € για ζωοτροφές (λόγω εγκλεισμού των ζώων εξαιτίας υγειονομικών μέτρων), αναμένεται η υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους.