Στους ελληνικούς δρόμους, η εικόνα ενός μοτοσικλετιστή χωρίς κράνος δεν προκαλεί πλέον εντύπωση – είναι, δυστυχώς, σχεδόν αυτονόητη. Μια θλιβερή κανονικότητα, τη στιγμή που τα τροχαία δυστυχήματα παραμένουν καθημερινός εφιάλτης. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για προσοχή, παρά τα στατιστικά που φωνάζουν «ως εδώ», η αδιαφορία ή η αίσθηση «ατρωσίας» κυρίως στις νεαρές ηλικίες, επιμένει.
Η χρήση του κράνους δεν είναι απλώς μια σύσταση – είναι στοιχειώδης πράξη αυτοπροστασίας. Κι όμως, εξακολουθούν πολλοί να το αντιμετωπίζουν ως ενοχλητικό αξεσουάρ ή περιττό βάρος. Η πραγματικότητα όμως δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία με δίκυκλα οφείλονται στην απουσία κράνους. Ένα κομμάτι πλαστικό και αφρός που συχνά κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.
Ορισμένοι ιδιώτες, όπως μεμονωμένοι πρατηριούχοι, προσπάθησαν να αντιδράσουν με δική τους πρωτοβουλία – αρνούμενοι να εξυπηρετούν οδηγούς χωρίς κράνος. Μια κίνηση συμβολική μεν, ανίσχυρη δε. Η πρόθεση αξιέπαινη, αλλά το αποτέλεσμα μηδαμινό, αφού δεν μπορεί η ατομική ευαισθησία να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Όταν μάλιστα αυτή η στάση κοστίζει και σε πελατεία, οι καλοπροαίρετες φωνές πνίγονται από την καθημερινή επιβίωση.
Η πολιτεία οφείλει να μιλήσει τη γλώσσα της πρόληψης, της παιδείας, αλλά και της εφαρμογής του νόμου. Δεν είναι αρκετό να υπάρχουν κανονισμοί – πρέπει να τηρούνται, με συνέπεια, με έλεγχο, με επιμονή. Και κυρίως με ενημέρωση, από τις σχολικές αίθουσες μέχρι τα ΚΤΕΟ. Η οδική παιδεία δεν μπορεί να είναι απλώς κεφάλαιο σε βιβλίο, αλλά ζωντανό βίωμα, με εικόνες, μαρτυρίες και προγράμματα που θα μιλούν στα παιδιά, στους νέους, στους οδηγούς κάθε ηλικίας.
Γιατί ναι, η νεότητα συχνά νιώθει άτρωτη. Αλλά ο δρόμος δεν κάνει διακρίσεις. Και το κράνος, όσο κι αν «χαλάει το χτένισμα», σώζει ζωές. Ας μη χρειαστεί άλλο δελτίο ειδήσεων για να το συνειδητοποιήσουμε.
Στατιστικά τροχαίων με δίκυκλα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το έτος 2021, σημειώθηκαν 7.005 τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή δικύκλων, εκ των οποίων 289 ήταν θανατηφόρα.
Συγκεκριμένα, από τα 289 θανατηφόρα ατυχήματα με δίκυκλα:
38% των θυμάτων ήταν μοτοσικλετιστές που δεν φορούσαν κράνος.
45% των θανατηφόρων ατυχημάτων συνέβησαν σε κατοικημένες περιοχές.
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της χρήσης κράνους και της τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές όπου η κυκλοφορία είναι πιο πυκνή.
Η πολιτεία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των δικυκλιστών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αυστηρότερων ελέγχων.
Η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να προστατευθεί με κάθε δυνατό τρόπο.
Ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις βελτίωσης αστικού περιβάλλοντος και ανάπλαση οικιστικών ενοτήτων Δημοτικής Ενότητας Πολυγύρου», που αφορά στην ανάπλαση του υφιστάμενου πεζοδρόμου του Πολυγύρου,...
Πρώτο “πράσινο φως” δόθηκε για τα σχέδια αξιοποίησης της Ακτής και του Κάμπινγκ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα, η η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής...
Άρθρο του Νίκου Τσερκεζίδη, επιχειρηματία και Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΝΔ Χαλκιδικής
Κάθε τόπος που σέβεται τον εαυτό του αναγνωρίζει, προβάλλει και θωρακίζει τον πρωτογενή...