Οι πρώτες αναφορές για δαγκώματα ψαριών σε λουόμενους καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι στην Playa de Palma της Μαγιόρκα, επαναφέροντας ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Τα περιστατικά αυτά, που συνήθως αφορούν δαγκώματα στα πόδια και τα πέλματα, προκαλούν ανησυχία στους παραθεριστές.
Ένας αναγνώστης του “Mallorca Magazine”, ο Axel O., κατήγγειλε πως δέχθηκε δαγκώματα από πολλά ψάρια δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν κοντά στο ενυδρείο της Πάλμα. Το δεύτερο συμβάν, που έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη, ήταν ιδιαίτερα επίπονο, με τον Γερμανό παραθεριστή να αναφέρει: «Αισθάνθηκα έντονα το δάγκωμα και βγήκα αμέσως από το νερό, καθώς το σημείο είχε ματώσει».
Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των αναφορών για τσιμπήματα ψαριών στο νησί έχει αυξηθεί σημαντικά. Περιπτώσεις έχουν καταγραφεί όχι μόνο στις παραλίες γύρω από την Πάλμα, αλλά και σε άλλες γνωστές τοποθεσίες της Μαγιόρκα, όπως οι Sa Ràpita, S’Estanyol, Cala Pi και Cala d’Or.
Θαλάσσιοι βιολόγοι έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το φαινόμενο. Η Silvia García από την οργάνωση Oceana, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της πριν από δύο χρόνια ότι τα δαγκώματα σπάνια προέρχονται από ενήλικα ψάρια. Αντίθετα, «συνήθως πρόκειται για νεαρά ψάρια, ηλικίας μόλις λίγων ημερών ή εβδομάδων, τόσο μικρά και διαφανή που μόλις και μετά βίας φαίνονται στο νερό», όπως εξήγησε η ειδικός.
Ο Ron Farage, βοηθός επιμελητής του Ενυδρείου της Πάλμα, είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι ένας πιθανός λόγος για αυτή τη συμπεριφορά είναι η υψηλότερη θερμοκρασία του νερού. «Όταν πεινάνε περισσότερο, κάτι που είναι συνέπεια το καλοκαίρι αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας του φυσικού τους περιβάλλοντος, τα ψάρια φοβούνται λιγότερο τους ανθρώπους, γι’ αυτό έρχονται πιο κοντά στην παραλία και την ακτογραμμή», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δαγκώματα συνήθως προέρχονται από μικρότερα μέλη της οικογένειας των Sparidae, κοινώς γνωστών ως τσιπούρες και γόπες, τα οποία διαθέτουν οδοντωτά δόντια που μοιάζουν με γομφίους.