Η εικόνα είναι γνωστή σε όλους: ο αγωγός που φέρνει νερό στην περιοχή έχει σπάσει και γεμίζει νερά τον δρόμο. Οι περίοικοι και οι περαστικοί καλούν την αρμόδια αρχή ενημερώνοντας για τη διαρροή και μετά από μερικές ημέρες το συνεργείο καταφθάνει και τη σταματά. Ικανή ποσότητα νερού, ωστόσο, έχει χαθεί…

Στη χώρα που φλερτάρουμε με τη λειψυδρία, αλλά κάθε χρόνο πετάμε σε διαρροές περίπου τα 5 δισεκατομμύρια από τα 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά νερού που καταναλώνουμε, έρχεται μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται οτιδήποτε περιλαμβάνεται σε αυτή τη διαδρομή και επηρεάζει την υπηρεσία ύδατος που λαμβάνει τελικά ο πολίτης. Το ψηφιακό σύστημα, που φιλοδοξεί να οργανώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με σοβαρότητα, ενιαία προσέγγιση και τεχνολογική ευφυΐα, έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΚΠΣ) για τον Τομέα των Υδάτων δεν είναι ένας ακόμα server ή ένα site που αναρτά στατιστικά. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα να βλέπει σε εθνικό επίπεδο και σε πραγματικό χρόνο πού πάει το νερό. Πόσο καταναλώνεται, από ποιον, με τι ποιότητα, με τι κόστος και -κυρίως- τι χάνεται.

Η απουσία τέτοιου συστήματος μέχρι σήμερα δεν ήταν απλώς κενό, αλλά θεσμική τρύπα. Ο κάθε πάροχος λειτουργούσε με το δικό του ERP, με τις δικές του ελλείψεις, τις δικές του καταγραφές, τις δικές του βλάβες που μπορεί να μη μάθαινε ποτέ κανείς. Ολα αυτά, τώρα, θα καταλήγουν σε έναν ψηφιακό πυρήνα ο οποίος θα λειτουργεί σαν το κεντρικό νευρικό σύστημα του δικτύου ύδατος της χώρας.

Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες: πίεση στις υποδομές λόγω κλιματικής αλλαγής, ανοδικές απαιτήσεις πολιτών για διαφάνεια, αύξηση της κατανάλωσης λόγω βιοτικού επιπέδου. Κι όμως, για δεκαετίες, λογαριασμοί νερού έρχονταν χωρίς ο πολίτης να ξέρει τι ακριβώς πληρώνει ή γιατί πληρώνει τόσο. Τώρα για πρώτη φορά θα μπορεί να δει δημόσια διαθέσιμα δεδομένα: ποιότητα νερού στην περιοχή του, κατάσταση δικτύου, παρουσία βλαβών, διαχείριση αποθεμάτων.

To σύστημα θα δέχεται γραπτές διαμαρτυρίες/καταγγελίες για ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση. Οι διαμαρτυρίες/καταγγελίες θα επεξεργάζονται και θα δρομολογούνται προς τον κατά περίπτωση αρμόδιο πάροχο για επίλυση/διευθέτηση και τελικά το σύστημα θα ενημερώνει τον καταγγέλλοντα για το αποτέλεσμα.

Και καταγγελίες

Τόσο οι γραπτές διαμαρτυρίες/καταγγελίες όσο και η επίλυση/διευθέτησή τους θα αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του ΚΠΣ. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε πολίτης είναι σίγουρος ότι η καταγγελία του δεν θα χαθεί και το πρόβλημά του θα λυθεί. To σύστημα θα συνδέεται με την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερωθούν για την ποιότητα νερού της περιοχής του, για τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Γνωρίζοντας με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή, μπορούμε πλέον να προτείνουμε στοχευμένα μέτρα, π.χ. αν προκύπτει συχνά σημαντική απώλεια νερού σε συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορεί να προτεραιοποιηθεί εκείνο το έργο που θα προσφέρει ουσιαστική λύση, στην εν λόγω περίπτωση τη μείωση απωλειών στο δίκτυο. Αυτό έχει άμεσο και έμμεσο όφελος: λιγότερες απώλειες σημαίνουν μικρότερη επιβάρυνση για τον φορολογούμενο, αλλά και μείωση του κόστους στους λογαριασμούς νερού.

Η ενιαία πλατφόρμα, σχεδιασμένη από τη ΡΑΑΕΥ, φέρνει μαζί της και την τεχνολογική υπεραξία που χρειάζεται για να γίνει λειτουργική: διασύνδεση με τα ERP των παρόχων, σταθερό πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων, ενσωμάτωση γεωγραφικών πληροφοριών μέσω GIS, χρήση δεικτών KPI για την αξιολόγηση των παρόχων και τη σύγκρισή τους. Αυτά δεν είναι απλώς εργαλεία, είναι κίνητρα: όταν ξέρεις ότι τα αποτελέσματά σου δημοσιεύονται και συγκρίνονται, δουλεύεις αλλιώς.