Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε τον υδάτινο κόσμο του Μουσείου Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων Ν. Μουδανιών (φώτο+βίντεο)

  Τον υδάτινο κόσμο του σε προσκαλεί να ανακαλύψεις το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2002 στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

  Πρόκειται για ένα Μουσείο «μαργαριτάρι» της θαλάσσιας ζωής, που ήρθε να μας αποκαλύψει τη μαγεία του βυθού και να μας ταξιδέψει με το μπουγιαντές, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες.

  Στον χώρο τού φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή κοχυλιών και οστράκων, αλλά και παλιών αλιευτικών εργαλείων και ναυτικών οργάνων, τα οποία προσέφερε ο Ναυτικός Όμιλος Μουδανιών, ο οποίος είχε και την ιδέα δημιουργίας του Μουσείου.

  Στο Μουσείο μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις παλιές και σύγχρονες τεχνικές αλιείας, εργαλεία ψαρέματος, ναυσιπλοΐας, μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών καθώς και την εξαιρετική μαγεία του βυθού, μέσα από την προβολή βίντεο σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων.

  Σε ιδιαίτερο σημείο της έκθεσης εκτίθενται αλιευτικά αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους καθώς και εκείνα που χρησιμοποίησαν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους στη νέα πατρίδα.

  Αρχαίες άγκυρες, βαμβακερά δίχτυα, απλάδια και μονωμένα, κιούρτοι και καμάκια για αχινούς, αγκίστρια και παραγάδια, μπαλότσες και μακαράδες, ροκάνια και τριβίδια, μπούσουλες, φανοί και ουράνιες σφαίρες, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα της έκθεσης.

  Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεχνικώναλιείας, όπως το ντα-λιάνι, η πεζότρατα, το γρι-γρι, ομοιώματα σκαφών, όπως η κωπηλάτη τράτα και μηχανότρατα με γάστρα καραβόσκαρου καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό και εύληπτα κείμενα συμπληρώνουν τα σπάνια αλιευτικά αντικείμενα.

  Ιδιαίτερο έκθεμα του Μουσείου είναι ο μπουγιαντές, ο οποίος κατασκευάστηκε με βάση μαρτυρίες ηλικιωμένων ψαράδων και την πείρα του ναυπηγού σε παραδοσιακά σκάφη. Έναν μπουγιαντέ έφερε από τα παλιά Μουδανιά το 1922 ο Χρήστος Λεοντής, πίσω από το οχηματαγωγό Λέρος, που μετέφερε πρόσφυγες.

  Επίσης, στο Μουσείο λειτουργεί επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

  Σημειώνεται ότι το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων λειτουργεί με την οικονομική, τεχνική και διοικητική στήριξη του Δήμου Νέας Προποντίδας.
  Δείτε το βίντεο:

  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα