Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στη φωτογραφία της ημέρας: Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός»

  Ένα ιστορικό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας ξεπροβάλει ανάμεσα στα χωράφια και τους ελαιώνες στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής.  

  Πρόκειται για το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός», το οποίο χρονολογείται ότι χτίστηκε κατά το 19ο αιώνα. Αποτελείται από το κεντρικό κτήριο του 1884 και άλλα βοηθητικά κτήρια και αποθήκες. 
  Ιστορία του χθες
  Αρχικά ανήκε στην αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελεήμονα και όλος ο αύλειος χώρος του ήταν στρωμένος με πέτρα, σύμφωνα με τα πρότυπα των μοναστηριών της εποχής. 
  Το 1922 χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση των προσφυγικών οικογενειών, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε νοσοκομείο Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, ενώ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε και ως στρατηγείο των κατοχικών δυνάμεων. 
  Το 1960 εγκαταλείπεται μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Με την πάροδο του χρόνου το κτήριο ερημώθηκε και διαλύθηκε, με την φύση να αποτελεί τον μοναδικό του ιδιοκτήτη. 
  Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και το 2002 η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε την αναστήλωση του κτηρίου, φέρνοντάς το στην αρχική του μορφή. 
  Ιστορία του σήμερα
  Σήμερα όλο το μνημειακό σύνολο, που καταλαμβάνει έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, αποτελεί μια αχτίδα πολιτισμού στην περιοχή. 
  Αποτελείται από ένα συγκρότημα δύο κτηρίων του αρχικού πυρήνα (κεντρικό και παλαιό Κτήριο), ένα περιφερειακό (μεμονωμένο κτήριο), καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις.
  Στο μεμονωμένο κτήριο λειτουργεί το Ανοιχτό Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων. Στον χώρο έχουν διαμορφωθεί τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων: το βιβλίο (χειρόγραφο ή έντυπο), την κεραμική και την εικόνα. 
  Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων από προσωπικό της Εφορείας, ενώ σε μεγάλες οθόνες παρουσιάζεται η λεπτομέρεια των εργασιών, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε βιντεοσκοπημένα.
  Σημειώνεται ότι ονομάστηκε «Ιουστινιανός» για ιστορικούς λόγους, καθώς ο Ιουστινιανός Α’ βοήθησε στην άμυνα της χερσονήσου της Κασσάνδρας και έχτισε το τείχος των 1.200 μέτρων στην Ποτίδαια. 

  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα