Συναγερμός στο ΥΕΘΑ για πιθανό επεισόδιο με την Τουρκία τον Ιούνιο

  Φόβους για τη δημιουργία ενός τεχνητού τουρκικού επεισοδίου στην Κύπρο, τον ερχόμενο Ιουνίου, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας. 
  Συγκεκριμένα, ανώτατες πηγές του υπουργείου ανησυχούν για την πρόκληση επεισοδίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική εταιρεία Total.
  Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα. 
  «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα», σημειώνουν οι πηγές του ΥΕΘΑ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και θαλασσίου χώρου της Ελλάδας είναι σκηνοθετημένες. 
  «Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και η ΝΑΤΟϊκή δύναμη που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων», τονίζουν.  
  «Οι Διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report”, καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα», προσθέτουν. 
  Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία στα νησιά, επισημαίνοντας ότι «από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%», ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για άπειρους Τούρκους πιλότους, αφού πολλοί έχουν εκδιωχθεί και τη θέση τους έχουν πάρει «πιτσιρικάδες», «φοβισμένοι», με «ελάχιστη πείρα».