Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στη φωτογραφία της ημέρας: Κάστρο Ληκύθου

  Εκεί όπου η θάλασσα σμίγει με το μικρό ακρωτήρι της Ληκύθου βρίσκονται τα ερείπια της μεσαιωνικής οχύρωσης του κάστρου της αρχαίας Τορώνης.
  Πρόκειται για το Κάστρο Ληκύθου, το οποίο αποτέλεσε μέρος της οχύρωσης της αρχαίας πόλης από τους Σπαρτιάτες. 
  Ίχνη προϊστορικών οικισμών της εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ) καθώς και αρχαία απομεινάρια μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή. 
  Την αρχαία πόλη ιδρύουν οι Χαλκιδείς της Εύβοιας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Η αρχαία Τορώνη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Είχε δικό της νόμισμα και ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. 
  Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο αποτέλεσε μήλο της Έριδος μεταξύ των Αθηναίων και των Λακεδαιμόνιων. Ο Θουκυδίδης, ο οποίος αναφέρονταν συχνά στην οχύρωση της πόλης, εξιστορεί ότι το 423 π.Χ την κατέλαβε ο Σπαρτιάτης Βρασίδας. Το 348 π.Χ η πόλη περιήλθε στο κράτος του Φιλίππου Β’, ενώ το 169 π.Χ την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. 
  Στα βυζαντινά και ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη απέκτησε ισχυρότατα τείχη, τα οποία  χτίστηκαν με ότι είχε απομείνει από την αρχαία Λήκυθο και την προστάτευαν από τη στεριά και τη θάλασσα. 
  Στη συνέχεια η πόλη παρήκμασε. Η περιοχή υπέφερε πολύ από τις επιθέσεις των πειρατών, με τους κατοίκους να καταφεύγουν στην γειτονική Συκιά. 
  Τα τείχη της καταστράφηκαν το 19ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τους γρανιτόλιθους για την επίστρωση κεντρικών δρόμων της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. 
  Οι ανασκαφές την περιοχή ξεκίνησαν το 1975 από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Στο νεκροταφείο της πόλης βρέθηκαν σπουδαία κομμάτια, ανάμεσά τους και μια εκπληκτική ασημένια υδρία του 5ου π.Χ αιώνα με σκαλισμένες μέδουσες στις λαβές, η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. 
  Σήμερα φαίνεται μέρος από τα τείχη και λείψανα της ακρόπολης. Ακόμα στο βυθό της θάλασσας βρέθηκαν οι αποβάθρες του λιμανιού, φτιαγμένες από γρανιτένιες πέτρες.

  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα