Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Το σπίτι των Αφησιανών

  Επιβλητικό και μόνο στέκεται το σπίτι των Αφησιανών, κρύβοντας στα τείχη του ιστορίες ανθρώπων, που έζησαν την προσφυγιά και γνώρισαν τον ξεριζωμό με τη μικρασιατική καταστροφή. 
  Πρόκειται για το Αγιοπαυλίτικο μετόχι που βρίσκεται δυτικά της Σάρτης, δίπλα στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. 
  Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, αποτελεί ένα ιστορικό κτήριο, με εκπληκτική θέα στη χερσόνησο του Άθω, χτισμένο το 1907 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Στον πρώτο όροφο υπήρχαν επτά δωμάτια με ξενώνες, κελιά και δωμάτιο υποδοχής καθώς και μια κουζίνα. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν επίσης οι ίδιοι χώροι με ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο ταβάνι δείγμα υψηλής τεχνικής.
  Λειτούργησε ως μοναστήρι μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων του 1923, όταν και έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που κατοικούσαν σ’ ένα νησάκι, την Οφιούσα (Αφισιά) στη θάλασσα του Μαρμαρά. 
  Σχεδόν για δύο χρόνια, 70 περίπου οικογένειες προσφύγων φιλοξενήθηκαν στο κτήριο, αντιμετωπίζοντας την πείνα και την ελονοσία, μέχρι να καταφέρουν να δημιουργήσουν το παραθαλάσσιο χωριό της Σάρτης. Αργότερα, το κτίσμα στέγασε το δημοτικό σχολείο, ωσότου να φτιαχτεί το καινούριο στο χωριό. 
  Αυτοί ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι του τουριστικού σήμερα χωριού της Σιθωνίας, το οποίο αρχικά ονομάστηκε Νέα Αφησιά, ένα από τα 27 καινούρια χωριά της Χαλκιδικής.
  * Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα